Принципът на работа на електромеханична брава

Това се отнася до ключалка, в която заключващите болтове се задвижват от електрическо задвижване. Използването на електрическа енергия осигурява както предимства при работата на устройството под формата на удобство и възможност за дистанционно отваряне, така и недостатък. Това е необходимостта от инсталиране не само на основния, но и на резервен източник на захранване. Вторият е необходим за поддържане производителността на продукта в случай на проблеми с първия.

Принципът на действие на механизма е изключително прост. Той се основава на комбинация от традиционно механично заключващо устройство и електронен блок за управление. В повечето модели напречните лостове се разтягат автоматично при затваряне на крилото, блокирайки вратата, и се задържат в това положение от специална пружина.

Отварянето става в резултат на електронен сигнал, който може да бъде изпратен от дистанционното управление, като се използва ключ или се въвежда код. В резултат на това пружината на ключалката се нулира и ключалките се прибират в корпуса. След затваряне на крилото заключващото устройство се заключва отново.

Видове електромеханични продукти и кой е по-добър?

За класифициране на механизми от този тип се използват различни критерии. Едно от тях е положението на напречните лостове при изключване на захранването. Някои модели устройства в подобна ситуация остават в затворено положение, други отворени.

Първият вариант осигурява по-високо ниво на сигурност на помещението или територията, а вторият е по-удобен за използване и причинява по-малко неудобства.

В съответствие с конструктивните характеристики на заключващия механизъм се разграничават следните видове:

  1. Соленоид. Магнитна намотка, която се нарича соленоид. С помощта на сигнал от блока за управление или ключ към него се подава електрически ток, който привежда ключалките в движение. Предимствата на продуктите от този тип са контрол и издръжливост;
  2. Двигател. Заключващите болтове се задвижват от компактен електродвигател. Основният недостатък е дългото време за реакция, което се компенсира от надеждността на дизайна;
  3. Брава с ел. резе. За да отворите, трябва да дадете подходящ сигнал и да завъртите дръжката на вратата. В противен случай след определено време вратата отново ще бъде блокирана;
  4. Електрическа брава. Механизмът на заключващото устройство осигурява мощна пружина, която при подаване на сигнал или затваряне на крилото задейства резето, което води до блокиране на вратата. Характеристиката се крие в увеличеното натоварване на напречните прътове от пружината, така че за тяхното производство се използва стомана с висока якост.

Според метода на монтаж се разграничават надземни и врезни продукти. Първият вариант обикновено се монтира от вътрешната страна на вратата над платното и кутията, използва се на порти, веранди или вътрешни врати, често в комплект с домофон. Врезните заключващи устройства се използват на входни конструкции, тъй като осигуряват по-високо ниво на сигурност.

Според броя на напречните пръти се разграничават едно-, дву- и многоблокиращи продукти. Първият вариант е по-прост, по-евтин и по-издръжлив, вторият има по-сложен дизайн, който се компенсира от повишена устойчивост на взлом и здравина.

Според вида на устройството за отваряне се разграничават ключалки, които се контролират:

  • в дистанционен режим – дистанционно управление или ключодържател;
  • конвенционален или електронен ключ;
  • въвеждане на кода.