Вечен, практичен, незаменим – всички тези епитети отличават отлично неръждаемата стомана. Именно този материал се използва при производството на хардуер за врати, използван в помещения с голям трафик. Монтирането на дръжки, подложки и панти от неръждаема стомана в търговски, развлекателни и бизнес центрове е целесъобразно и практично. Между другото, практичните европейци все повече започват да дават предпочитание на продуктите от неръждаема стомана за монтаж не само в офиси, но дори и в домовете си.

Физическите свойства на неръждаемата стомана

Като се има предвид неръждаемата стомана като материал за производството на хардуер за врати, веднага трябва да се отбележи физическите свойства и експлоатационните характеристики на метала.

Неръждаемата стомана е различна по:

  • Сила;
  • Поради наличието на корозионна сплав, устойчива на корозия;
  • Устойчивост на неблагоприятни ефекти (драскотини, химически ефекти) поради повърхностния филм, образуван при реакцията на кислород с хром;
  • Лекота на обработка (заваряване, формоване);

Хигиеничен

Продуктите от неръждаема стомана не е необходимо да бъдат боядисани и допълнително обработени, те са лесни за поддръжка. Хардуерът на вратите, изработен от този материал, е издръжлив. Дръжки, панти, облицовка, щипки и други аксесоари за врати се комбинират с много материали.

Има няколко недостатъка на неръждаемата стомана като материал за обков на врати, сред които:

Цената, устройствата за врати и аксесоарите от неръждаема стомана са по-скъпи, като направите избор в полза на евтин хардуер, струва си да се има предвид, че той ще служи много по-малко;

Дизайн, използвайки куха тръба като заготовка за дръжки на вратите, дизайнерите не са в състояние да създадат нещо уникално, не могат да се правят цветни завои от неръждаема стомана.

Продуктите от неръждаема стомана, а именно дръжки, щипки, панти, са ограничени до няколко модела, които са най-подходящи за високотехнологични, модерни, минималистични стилове. Приоритет се дава на практичността и функционалността.

Стоманодобивната промишленост произвежда няколко вида стомана. Марките от 200, 300 и 400 са най-търсени в различните индустрии, както и за производството на заключващи механизми и хардуер за врати. Използват се 201 и 304 марки стомана за своите продукти.

Основни характеристики на 304 клас стомана:

  • Хигиена;
  • Лесна заваряемост;
  • Устойчивост на корозия;
  • Устойчивост на химични и механични въздействия;

Устойчивост на ниски температури.

304-стоманата е широко търсена в хранителната, фармакологичната сфера и машиностроенето. Поради качествените характеристики на 304-та стомана, арматурата на вратите, изработена от такава неръждаема стомана, може да се монтира на входни врати, в помещения, в които има високо ниво на влажност, в химически заводи.

201 стомана по своите физически характеристики практически не се различава от 304-та степен на стомана. Добавките на никел в стоманата 201-та бяха заменени от манган-азот. Тази стомана се използва в хранителната, фармацевтичната промишленост, използва се за производството на мебели за врати, прибори, домакински уреди и др.

Хардуерът за врати, изработен от стомана 304, може да се счита за универсален, той е инсталиран на закрито и на открито. Продуктите от 201 стомана се препоръчват в по-голяма степен за вътрешен монтаж.

Говорейки за икономическа възможност, аксесоарите, изработени от 201 неръждаема стомана, струват по-малко.