След достатъчна употреба може да установите, че заключването на вратата ви е започнало да  “засяда”, което затруднява влизането, завъртането или изваждането на ключа. Това се случва, когато на вътрешните механизми, които контролират движението на ключалката, се натрупва прах и има износване.

Заключващите механизми могат да бъдат изключително опасни и това е последното нещо, с което искате да се сблъскате, когато се върнете у дома в края на дългия ден. Ако своевременно обърнете внимание и смажете заключващия механизъм на вратата навреме, отнема само няколко минути, то заключването и отключването отново ще се движи плавно. По този начин можете да избегнете по-нататъшни разходи, свързани с подмяната на ключалката. В противен случай може да заседне в най-неподходящия момент, след което трябва да се обадите на аварийните  ключари, за да отворят вратата и да сменят ключалките.

Смазване на ключалките с WD-40.

Идете до най –близкия  магазин и купете  WD-40 – това е спрей за всякакви домакински смазки, който може да се използва за всичко – от вериги за велосипеди до панти на врати. Ако заключването ви не работи правилно, едно малко впръскване с WD-40 вероятно ще свърши най –добрата работа.

Спреят WD-40 обикновено е отличен продукт, наличен винаги, когато има нужда от универсална смазка, въпреки че в крайна сметка изсъхва и трябва да се използва отново.

Избягвайте използването на смазочни материали, които не са подходящи за употреба в домашни условия, като олио за готвене или шевно масло. Повечето масла просто привличат прах, който след това образува нови слоеве на заключващия механизъм, което прави проблема още по голям.

Прикрепете апликатора , който прилича на слама. Тези сламки са тънки и гъвкави и се монтират директно над отвора на дюзата, откъдето излиза маслото. С помощта на тръбата ще бъде в състояние да проникне дълбоко във вътрешната система на патрона, по-ефективно го смазва.

Някои по-нови WD-40 опаковки имат постоянно фиксирани впръскатори. Сламката ще запази пръскащата мас във вътрешността на ключалката, където ви е необходима, вместо да я пръскате по цялата врата.

Поставете сламката в отвора на заключващия механизъм. Поставете края й в отвора за заключване, където обикновено поставяте ключа. Нанесете толкова, доколкото можете, за да сте сигурни, че смазвате всяка част от заключващия механизъм.

Спреят  WD-40 в ключалката. Натиснете бутона на бутилката WD-40, за да започнете да освобождавате смазващата мас в ключалката. Не се плашете да използвате повечко  масло – сухата брава изисква внимание. Задръжте бутона за пръскане, докато WD-40 започне да прелива от отвора за заключване.

Използването на ръкавици при работа със смазочни материали може да помогне.

Проверете ключалката. Оставете WD-40 да стои  няколко минути. Това ще му даде възможност да започне да премахва праха и мръсотията вътре в патрона, възпрепятствайки работата на механизма. След това вкарайте гладко ключа в ядрото на ключалката и го издърпайте плавно, обръщайте внимание на плавното движение на ключа в ключалката. Ако няма съпротива и прилепване, тогава сте свършили хубава работа. Ако ключалката все още се придържа малко, може да се наложи да изпробвате по-силен препарат, като например графит на прах.

Уверете се, че сте смазали правилно всяка част от заключващия механизъм, като извършвате няколкократно действие за заключване и отключване. След като приложите WD-40 към ключалката, вътрешните щифтове трябва да излизат без съпротивление и цилиндърът трябва да се върти лесно, когато завъртите ключа.

Редовно извършвайте поддръжка на смазването на ключалките на вратите, за да ги поддържате в добро състояние и да удължите техния експлоатационен живот.