Сигурно сте изпадали в ситуация, в която не сте доволни от ключарските услуги, които са ви били предоставени в определен момент или пък ваши приятели са ви се оплакали от измами. Истината е, че когато отивате в дадено ключарско ателие или пък се обръщате към специалист, то трябва да имате определени очаквания.  Не е хубаво да вярвате на сляпо и след това се обвиняват другите. Професионалните ключари също „страдат“ от непрофесионалните, тъй като хората подхождат към тях със съмнение, нямат им доверие и в крайна сметка се отказват от тях, защото си мислят, че са поредните измамници.  Ето и какво трябва да гледате и следите при работата на един прецизен майстор ключар.
Ключарските услуги като всяка една услуга може да се тества. Например можете да извикате ключар за нещо маловажно или просто да поискате консултация. Личните ви впечатления от този вид тест ще са ви от полза, а и нищо не пречи да вземете координатите на ключарите, които са ви вдъхнали доверие. Голяма грешка е да се сещате за това, когато изпаднете в аварийна ситуация. Измамниците го знаят и само дебнат тези ситуации.  Също така, предварителното взимане на контакт за всеки случай ще ви спести много нерви, главоболие и нещата ще се решат много бързо, а вие ще можете да продължите към ежедневните си задачи.

Добрият майстор ключар ще бъде любезен и учтив, когато му задавате въпроси. Той няма да се дразни или изнервя дори и въпросите ви да са глупави според вас. За него няма глупави въпроси, има незададени такива.

Цената е важна за всеки един труд, но тя не е определяща. Дори и да закъсате с колата или пък да не можете да си отворите входната врата, автоключарят или ключарят ще извършат съответната услуги на обявената официална цена. За тях е по-важно вие да останете доволни и късният час не е повод за изнудване.

Добрият ключар винаги е  в крак с новостите.  Проблемите от ежедневната му практика и наличието на нови технологии просто не оставят друг изход освен специалистът да се запознае с тях и да ги прилага. Фирмите, които да държат на професионалното обслужване задължават своите служители да минат през обучение, което ги усъвършенства в работата им. Това си личи и от самото посещение на ключаря, съветите за поддръжка на ключалката, насоките, които може да ви даде докато пристигне при вас и най-вече позитивното отношение към всеки един клиент!