Защо трябва да променяте кода

Причините за промяна на секретната комбинация, която активира заключващите елементи, може да са различни. Най-често собствениците решават да препрограмират ключалката поради следните причини:

  • Забравен уникален шифър. Това е един от най-честите случаи.
  • Изгубен ключ на електронно устройство. За да го възстановите, ще трябва да се обърнете към услугите на ключарите.
  • Изтъркани бутони на заключващото устройство, които определят тайната комбинация за получаване на достъп.
  • Ремонт на помещение или друго съоръжение за съхранение на имущество, поради което шифърът е станал известен на неупълномощени лица.
  • Закупуване или наемане на обект с монтирана секретна брава.

Независимо от вида и модела на устройството, във всяка от тези ситуации се препоръчва да промените кода възможно най-скоро. Защо трябва да знаете как точно може да стане това и да имате всичко необходимо със себе си. Всяка грешка по време на промяна на паролата може да доведе до повреда на заключващото устройство или да усложни живота на собственика, като ограничи достъпа му вътре.

Какво представляват секретните ключалки

Съвременният пазар предлага на потребителя богат избор от заключващи системи с код. Гамата включва модели, които според принципа на работа могат да бъдат:

  • механични;
  • електромеханични;
  • електронен.

Механичните продукти не се отличават с висока степен на секретност и се разделят на ключ-бутон и диск. Устройствата с бутони често се монтират на входните врати на мазета и други обществени помещения. Тайната комбинация в случая е известна на редица лица, ползващи предмета. Ключалките на механизма се задействат чрез натискане на определени клавиши с цифри.

Принципът на заключване на диска е типичен за заключващи устройства, монтирани на куфари, кутии. За тяхната работа собственикът трябва да настрои номерата в определен ред чрез завъртане на дисковете.

По-висока устойчивост при взлом показват електромеханичните модели. В този тип секретни брави има два блока: панел с бутони и механизъм, който осигурява удължаване на напречните греди. И двете части са електрически свързани.

Електронните секретни брави са най-надеждни. Принципът им на действие се основава на управлението на заключването с помощта на електронни компоненти. Задължително условие е наличието на източник на захранване.

Всяко устройство има своите плюсове и минуси. Поради това продуктите с кодов набор често се монтират на входни врати като допълнителни мерки за сигурност във връзка с лостови и цилиндрични механизми.