Може да се случи на всеки от нас, че при затваряне или отваряне на входната врата на апартамент, къща или гараж ключът в ключалката да се счупи.

Как да извадиш останалата част от ключалката и да отвориш вратата. Ако не се паникьосате и подхождате към въпроса спокойно и компетентно, тогава в 80% от случаите можете да се справите с проблема без загуба, а в други 10% можете да се ограничите до замяна на ларвите или ключалката.

Основните причини, поради които ключът е счупен в ключалката

Има няколко такива причини, но основните са следните: Износване на вътрешния заключващ механизъм и самия ключ. Замърсяване на тайния механизъм или влизане на чужди тела в патрона. Грешка при отваряне на ключалката (не е напълно пъхнат ключа или погрешно е поставен друг). Опитайте се да завъртите заседналия ключ с помощта на наличните инструменти (клещи, чук, стоманен щифт и др.). Материал с лошо качество, от който е направена ключалката.

Но каквато и да е причината, ако ключът е счупен и чипът остава в ключалката, е необходимо да се реши какво да се направи в тази ситуация.

Как да премахнете ключ от ключалка

Ако ключът е счупен в ключалката, не трябва незабавно да прибягвате до радикални мерки – да счупите вратата или да я изрежете с мелница. Трябва да се опитаме да премахнем чипа и да отворим вратата. В никакъв случай не трябва незабавно да се изхвърля част от ключа, останала в ръцете. Ако е възможно да се отстрани заседналата част, след това на две половини специалистите ключари за няколко минути ще направят нов ключ, който може да се използва за отваряне на ключалката.

Преди да предприемете каквито и да е действия, за да отстраните усуканата част от ключа, е необходимо няколко пъти да изпуснете смазочното масло в ключалката и да изчакате 15-20 минути, докато се разпространи по цялата повърхност на механизма за заключване.

Това значително ще увеличи шансовете за успех. Всяко трансмисионно или автомобилно масло, както и спирачната течност са подходящи за смазване. Идеалният и най-лесен вариант, как да извадите счупен ключ е да разглобите ключалката и да извадите отломките. Но това може да стане, когато вратата е отворена (или е възможно да се отвори отвътре).

Ако планирате да използвате ключалката в бъдеще, тогава преди сглобяването трябва да бъде добре почистена и смазана. В случай, че някакъв ключ излиза от патрона, можете да се опитате да го хванете с кръгли клещи, малки клещи или пинсети. Това трябва да се прави внимателно. Не прилагайте голяма сила или рязко дръпнете. Внимателно разклащане нагоре и надолу и от една страна до друга, трябва да се опитате да извадите останалата част. Можете едновременно леко да докоснете всяка достъпна част на замъка. Вибрацията и разклащането ще помогнат за преместването на отломките. Ако работи, избутайте два тънки канала от горната и долната част (или от страните) в пукнатините между остатъците и ключалката и, разклащайки заседналата част, се опитайте да я отстраните.

Ако ключът е направен във формата на цилиндричен щифт с косъмчета (нивелирни нива), можете да получите парче с медна тръба с подходящ диаметър. Тръбата трябва да се постави на щифта с много голяма сила. Чрез леко разширяване на самия връх на тръбата е необходимо да се нагрява с газова горелка, след това с усилие да се постави върху част, залепена в ключалката. След като изчакате тръбата да се охлади добре, издърпайте я от ключалката заедно с фиксираната част на ключа.