Входната врата на къщата, апартамента, офиса или магазина е сложна метална конструкция, която включва много елементи. Всеки детайл на металната врата има своя собствена функция, чиято комбинация осигурява защита на вратата и нейната надеждност срещу взлом.

За всеки собственик е важно входната врата да даде абсолютна сигурност и следователно да увеличи устойчивостта при взлом на конструкцията. Нека разгледаме кои компоненти на вратата изпълняват защитна функция и как да се постигне максимално ниво на устойчивост при взлом.

Какво определя устойчивостта на вратата при взлом?

Сигурността на металната врата при кражба се осигурява от следните конструктивни характеристики:

  • Минималната междина между крилото и рамката на вратата;
  • Наличието на непрекъсната система против кражба, която не позволява повреда или разрушаване на пантите на вратата;
  • Многослойна структура на лентата, включително външния слой от топлоустойчива стомана;
  • Използването на заключващи механизми с надеждна фиксация в крилото на вратата, ключалката и отделните й елементи трябва да са устойчиви при пробив и сила;
  • Монтаж на брави от различен тип, например комбинация от лост и цилиндров механизъм;
  • Оптимална дебелина на метала.
  • В случаите, когато крилото на вратата не отговаря на необходимите изисквания за безопасност – остаряла или повредена, трябва да се имат предвид два варианта:
  • Монтаж на нова врата – ако старата конструкция е напълно износена и не е подходяща за ремонт;

Възстановяване на вратата, което позволява не само да подобри естетиката на платното, но и да увеличи качествено защитните функции.

Монтаж на модерни брави

Сигурността на вашия дом или офис зависи до голяма степен от надеждността на заключващия механизъм на входната врата. Съвременните модели брави, при спазване на правилния избор и правилен монтаж, могат да увеличат устойчивостта при взлом на вратата.

Използването на специални механизми, например инсталиране на невидима ключалка, осигурява допълнителна защита на конструкцията. Наличието и местоположението на такава ключалка е трудно да се определи, което означава, че разбиването й е почти невъзможно.

Съществуват и оригинални дизайни на производители на брави – защитни завеси, кодови ленти, заключващи устройства и др.

Допълнителна защита на вратата

Като допълнение към бравите, защитени от взлом, се използват и други методи за закрепване на входната врата.

Сред тези методи са: монтаж на бронирана плоча на ключалка на вратата, използване на бронирани плочи, закупуване на девиатори, които фиксират платното в няколко точки, затягане на бронята със закрепващи винтове и др. Тези методи са спомагателни, но ефективни, които предпазват вратата и ключалката от различни видове влияния, правят ги устойчиви на много техники при хакване.