Бравите пазят входа на апартамента, те се използват за банкови клетки, шкафчета в училищния и фитнес център, също за заключване на куфари, преди да тръгнем на път.

Много често срещан и широко използван тип брави станаха бравите с помощта на цифрови комбинации – комбинирани брави.

Комбинираните брави могат да бъдат механични и електронни

Заключването с механична комбинация има подложка за набиране, върху която по някакъв начин се въвежда секретна комбинация от числа – код. Ако кодът е въведен правилно, механизмът за заключване отваря вратата. Механичните ключалки с кодов механизъм могат да бъдат с бутон и диск.

Заключващите бутони имат панели с метални бутони. За да отворите такава ключалка, трябва едновременно да натиснете няколко бутона, които съставляват кода, или да направите алтернативно натискане на бутоните. Такива модели са много популярни, те пазят входовете на многоетажни сгради, използват се в предприятия, магазини, в онези места, където трябва да ограничите достъпа до помещенията.

Дисковите панели имат един или няколко дискови кръга с фигури върху тях. За да отворите заключване на комбинация от този тип, трябва да зададете числова комбинация. За това на всеки от кръговете се показват или необходимите числа, или кодът се въвежда с помощта на един диск. За това маркировката (линията) трябва да бъде в горната част на ключалката, съответстваща на позицията на числото “дванадесет” на часовника. Обикновено този етикет е с контрастен (червен) цвят.

Правилно да се кодира ключалката – комбинация от числа, които вече са въведени като код. Алтернативно завъртете диска с отпечатаните номера до характерно щракване пред етикета. За да въведете следващия номер, трябва да завъртите диска в обратна посока.

След като маркерът “отчита” всички секретни кодови номера, бравата ще бъде отворена. Ако това не се случи, алгоритъма е нарушен или нямате информация за секретния код.

Колкото по-малко са дисковите кръгове на заключващия панел, толкова по-надеждни и секретни се характеризират. При моделите на сериозни производители номерата не се ограничават до стандартния набор от едно до девет, те съдържат двуцифрени числа на диска, което значително усложнява задачата за хакване.

Как се отваря?

Малките механизми са затворени с колела с номера върху тях. Кодът е много по-прост, отколкото на диска и зависи от броя на колелата. В оригинала всяко колело има свой номер и ключалката се отваря.

Колкото повече колела, толкова по-трудно е да намерите кода. Най-често срещаните са три- и четирицифрени кодове. Ако такава ключалка е изкопана и кодът е забравен или изгубен, след това натиснете надолу върху колелата и се опитайте да ги завъртите. При натоварване, достигайки определеното число, колелото ще излъчи характерно щракване.

Как да отворите заключване – комбинация

По този начин, като повторите операцията толкова пъти, колкото е необходимо, можете да отворите комбинацията на заключване. Достатъчно е само да отворите катинара с помощта на калаена заготовка, диаметърът на съответното заключващо рамо. Ако такъв детайл е поставен в пролуката между дръжката и тялото, докато спре и натисне, можете да отключите вътрешната ключалка.

Електронни брави

Те са най-устойчивите на повреда и, съответно, по-надеждни. Можете да ги отворите, като знаете кода за достъп и го въведете правилно на сензорната клавиатура. Клавиатурите на електронните брави имат защита от вандали, те не се изтриват от пръстите, електронните чипове четат сигнал, уведомяват за него заключващия механизъм.

Електронното заключване няма ключодържател – „слабата точка“ на конвенционалните брави. Хакерите, механичното комбинирано заключване, което отваря електронни комбинирани ключалки с помощта на компютър, са приказки, дори ако клавиатурата е унищожена и ключалката е счупена, това няма да допринесе за отварянето на ключалката.

Електронните заключвания на кодове са защитени от избора на код: Ако няколко последователни цифрови комбинации са въведени последователно, механизмът за заключване е блокиран за няколко минути, той не може да бъде отворен, дори ако е въведен правилния код. Ако след изтичане на първоначалното време на блокиране, грешната комбинация се зададе отново, заключването ще се заключи за по-дълъг период.