Има различни начини за да предпазите вратите си от счупване. Използвайки ги, можете значително да увеличите надеждността и безопасността на системата за затваряне.

Кога е необходимо да има защита?

Входни врати

Допълнителна защита на вратите и заключващите устройства може да е необходима в различни ситуации:

  • след опит за влизане;
  • в случай на брави от нисък клас на устойчивост при взлом;
  • за укрепване на конструкцията на вратата.

Във всеки случай, дори ако във вратата са монтирани надеждни заключващи устройства, тяхната защита ще позволи на собствениците да се чувстват по-сигурни.

Как да предпазим ключалката от отваряне

Много производители използват различни надеждни методи за защита срещу счупване на вратите още на етапа на производство на заключващите устройства. Такива техники не позволяват на престъпника да намери правилния шифър на тайната, когато се опитва да я отвори със специални средства.

Как да предпазим ключалката от отваряне

Допълнителни възможности за предотвратяване от взлом се монтират на вратата, за да предпазят ключалката от проникване със специални устройства. Сред тях са: кодовото наслагване CISA, което е съвместимо с повечето ключалки на ниво от същата марка. В тялото си има цилиндров механизъм, ключът е снабден с два кодови фрагмента. Първоначално се задейства цилиндровото устройство, след което се отваря достъпът до лостовия продукт. Препоръчително е този защитен елемент да бъде оборудван със специална стоманена бронирана чаша, за да се предотврати силовият удар.

Цилиндровите механизми се подобряват чрез инсталиране на допълнителни телескопични или магнитни щифтове, специални елементи в ключовете и други техники на производителите на брави. Въпреки това, основният недостатък на тези заключващи устройства може да се нарече тяхната ниска устойчивост на механично въздействие. Те се отварят чрез разбиване на сърцевината, завъртане на ларвата с помощта на специални устройства, счупване или издърпване на цилиндъра. Следните техники, ще помагат да се противопоставят на такива методи:

  • един или повече щифтове са изработени от издръжлив материал;
  • центърът на сърцевината е подсилен със специална вложка;
  • ключалката е снабдена с допълнителна защита.

Защитата на механизма може да бъде външен – катинар, така и врезна. Първият вариант е монтиран от външната страна на вратите. Недостатъкът му е, че може да бъде разбит с обикновен инструмент. Врезните продукти се закрепват към тялото на ключалката или се монтират между заключващото устройство и външната част на вратата, като под тях се прави отвор в метален лист. Този метод при монтаж на вратата може да осигури по-висока сигурност.

Друг начин за защита на ключалката при взлом е да монтира допълнителна защита на ключалката. Такива продукти са изработени от закалена стомана и се монтират под тапицерията на вратата. Този механизъм осигурява добра защита на вратите от отваряне.

Отлични са се доказали и магнитните защити, които предотвратяват достъпа до ключалката. Капакът на продукта може да се свали с помощта на магнитен ключ, прикрепен към устройството. Монтажът на продукта се извършва от външната част на крилото на вратата.