Как да определим дължината на цилиндъра?

Измерването на цилиндъра на ключалката, наричан още ларва, вложка или ядро, е абсолютно задължително при неговата смяна. В крайна сметка, много по-лесно е да измерите дължината на цилиндъра и след това да проверите в магазините, дали го има без да губите време и нерви.

Измерването на ларвата не е особено трудно (дори не е нужно да изваждате ключалката) – основното е да знаете какво да измерите.

Как да измерим размера на цилиндъра?

Професионалистите ключари използват специални устройства за определяне на дължината на цилиндъра, които по очевидни причини в домашни условия нямаме. Следователно измерванията могат да се правят с обикновена линийка – точността на измерване е напълно достатъчна за закупуване или поръчка на нова ларва. Ролетка или шублер също работят при измервания.

Как да определим дължината на цилиндъра?

Всеки цилиндър има отвор за закрепване, с който цилиндърът се закрепва към тялото на ключалката. Заедно с ръбовете на цилиндъра центърът на този отвор е референтната точка за размера на ларвата. Размерът на цилиндъра (наричан още симетрия на цилиндъра) се определя от три величини, в повечето чертежи, обозначени с латинските букви A, B и C (или L), където:

A – разстояние от външния ръб на цилиндъра до монтажния отвор;

B – разстояние от монтажния отвор до вътрешния ръб на цилиндъра;

C (или L) – обща дължина на цилиндъра.

Когато правите измервания, в някои случаи цилиндърът може да не бъде ваден от вратата, но има няколко точки, на които си струва да се обърне внимание.

  1. Ако решите сами да смените цилиндъра (за майстор такава работа не е особено трудна), тогава трябва да сте наясно, че за някои равностранни цилиндри параметрите A и B не са еднакви. Дължината им е еднаква, но външната страна може да бъде допълнително подсилена, за да се повиши устойчивостта при взлом на цилиндровия механизъм.
  2. Трудно е да си представим, че цилиндърът “ключ-дръжка” може да бъде монтиран с дръжката навън, но при изпълнение на цилиндъра “ключ-ключ” е напълно възможна грешка – защитните елементи са разположени в тялото на ларвата. Следователно производителите на висококачествени цилиндри могат по някакъв начин да маркират външната страна на ларвите.

След като сте решили да замените такава ларва, можете да определите нейната дължина и да закупите нормален механизъм, който просто няма да се побере в ключалката.