За да може дома ви да се нарече непревземаема крепост, трябва да наблегнете на надежден заключващ механизъм. Как да изберете ключалка за вратата, основните критерии за оценка на дизайна също ще помогнат. Функционалността и надеждността на заключващия механизъм се определя от свойствата – материал на изработка и блокова схема.

При избора на модел за предпочитане са метални конструкции от неръждаема стомана, металокерамика и алуминиеви сплави и други метали с покритие, което предпазва материала от корозия. Други важни характеристики, които трябва да имате предвид, са:

  • Тип заключващ механизъм.
  • Начин на монтиране.
  • Клас на надеждност.

В къщите обикновено се монтират надземни или вдлъбнати заключващи механизми. Надземният модел е монтиран върху повърхността на крилото на вратата, разположена вътре в стаята. Завъртането на ключа задвижва резето. Предимствата – лесна инсталация. Минус – недостатъчна ефективност и надеждност.

Дизайнът на вдлъбнатината се счита за най-надежден. Всички елементи на ключалката са скрити вътре в крилото на вратата, което значително усложнява разбиването. Единственият недостатък на дизайна е трудността при идентифициране на причината за неизправността и отстраняване на повредата. Често, за да се справите, трябва напълно да разглобите механизма, което е почти невъзможно без подходящи инструменти и опит. Според вида на заключващия механизъм се разграничават модели:

  1. Напречна греда. Моделът е снабден с напречна греда – прибиращ се прът с правоъгълно или кръгло сечение. Завъртането на ключа задвижва болта.
  2. Ниво. Снабден с лостове – части, които заключват резето. Лостовете са набор от пластини с оформени изрязвания, които се задвижват от действието на издатините върху жлеба на ключа. Само ако всички лостове са в правилна позиция, можете да отворите вратата. Лостовите структури се считат за най-надеждни. Колкото повече плочи, толкова по-висока е степента на защита срещу хакване. Ядрото на ключалката на лоста е слабо податливо на физическо въздействие – не е лесно да го избиете или пробиете. Единственият недостатък на модела е свързан с неговата неуязвимост. Ако ключът се загуби, ще бъде трудно да отворите такава ключалка.
  3. Цилиндър. Основният работен елемент е щифтове. Ядрото на цилиндричната брава е направено във формата на цилиндър. Плоският ключ, когато се движи вътре в ключалката, подравнява щифтовете по височина, което ви позволява да завъртите болта и да отворите вратата. Броят на щифтовете определя надеждността на ключалката. Наличието на бронирани плочи ще направи конструкцията на цилиндъра непревземаема. Плюсовете на модела включват поддръжка. Ако ключалката не работи, достатъчно е да смените ядрото.
  4. Електронен. Има електромагнитни и електромеханични. В първия случай функционалността зависи от непрекъснатото захранване. Ако електричеството е изключено, в ключалката автоматично се активира режимът „отворено“. При електромеханичните модели магнитното заключване се комбинира с традиционен заключващ механизъм.

Как да определите коя ключалка е на вратата

Ако планирате да смените съществуващия заключващ механизъм, трябва да разберете неговия тип, за да купите подобен модел. Задачата как да се определи коя ключалка е във вратата се решава с помощта на задълбочена проверка на конструкцията и ключа. Най-разпространени са цилиндричните брави. Ключът на такъв заключващ механизъм често има плоска, по-рядко заоблена сърцевина с много прорези. Слотът за ключа на наслагването може да бъде хоризонтален и вертикален.