За да монтирате правилно ново ядро, първо посочваме параметъра:

  • Дължината на стария цилиндър в ключалката – може да бъде премахната и измерена.
  • Разстоянието от ръба на “ларвата” (от двете страни) до монтажния винт (неговият център).
  • Ако има въртящо колело – когато купувате, помислете от коя страна.

Ключ – уточнява се само размера на външната страна на цилиндъра, а дължината на страната, обърната към апартамента, в моделите винаги е 30 мм. Пръчката може да бъде изрязана по конкретната врата.

Има цилиндри, в които и двете части на тялото са равни по дължина – равностранни модели. Те имат еднакво разстояние от монтажния винт до двата ръба. Например, размер на цилиндъра 45/45 мм.

Дължината на двете части на корпуса на варира (55/35) – това е универсален цилиндър. Общата дължина на този модел е 90 мм.

Двете части на “ларвата” са разделени с въртящ механизъм (гърбица), чиято ширина е 10 мм. За правилното измерване на изместването на цилиндъра е необходимо да се очертае линия от центъра на гърбицата до ръба. Правилно избраното ядро не може силно да стърчи отвъд крилото на вратата, и декоративната облицовка.

Ако планирате да монтирате бронирана плоча върху цилиндър, дължината на стърчащата част трябва да се изчисли в зависимост от вида на защитния елемент, дебелината на мрежата и т.н.

Важно – цилиндърът не трябва да стърчи силно от външната страна на вратата. В противен случай рискът е голям, че нападателят ще може да го разруши. Ако няма необходим механизъм за секретност, е позволено да се закупи “ларва” с 0,5-1 мм по-голяма от старата.

Независими измервания

Механизмите за поверителност са най-популярните размери на цилиндрите за заключване, които се интегрират перфектно в заключващите системи от различни производители. Следователно няма да има трудности с избора. Асортиментът включва както равностранни, така и универсални: 30 x 45, 60 x 60, 45 x 45, 35 x 65 и много други.

Ако не можете да вземете цилиндъра и да го измерите, използвайте инструкциите. Те ще ви помогнат да определите желания размер на новото ядро:

Прикрепете линийка в края на вратата.

Цилиндърът е монтиран на един винт, който се вижда в края. Ключалката е вградена в центъра (обикновено) на края. Измерваме разстоянието от центъра му до външния и вътрешния ръб – получаваме общата дължина на механизма за секретност.

Когато купувате нов механизъм, посочете на коя страна на цилиндъра е монтиран въртящия механизъм.

Най-лесният и надежден начин е да поканите майстор – ключар, който ще проведе точни измервания със специални инструменти.