При модерен интериор често се използват плъзгащи се врати, допринасящи за увеличаване на свободното пространство на всекидневната. В зависимост от желанието на жителите, такива врати могат да бъдат направени от дърво, метал или стъкло. В този случай, за да заключите вратите се изисква монтиране на специални фитинги. Заключването на плъзгащата се врата е малко по-различно от стандартното заключване, но е в състояние да защити помещението не по-малко надеждно от нежелано проникване.

Видове брави за плъзгащи се врати

Бравите за плъзгащи се вътрешни врати могат да бъдат разделени според няколко характеристики:

 • Според принципа на заключване;
 • По метода на монтиране;
 • Мястото на монтажа.

Видове брави по принципа на работа

Първата класификация (в съответствие с принципа на работа на заключващото устройство) включва:

 • Механични брави. Те работят чрез удължаване на езика – ключалки. Устройството се фиксира с помощта на ключ. Бравите с механично действие се характеризират с издръжливост и ниска цена.
 • Електромеханични (магнитни) брави. Заключващото устройство се основава на мощен магнит, който се задвижва от електрически ток. Когато изключите захранването на ключалката, магнитното поле изчезва и вратите остават отворени. Недостатъците на такива устройства са високата цена и пълната неработоспособност на устройството при липса на захранване с електрически ток.

Видове брави в зависимост от начина на монтаж

Според втората класификация бравите за плъзгащи се врати са разделени, както следва:

 • Поставен върху механизми, т.е. монтиран върху повърхността на вратата. Надземните брави са механични и магнитни. Такива устройства се използват рядко, тъй като в повечето случаи те пречат на пълното плъзгане на вратите. Предимствата на ключалките са ниската цена на устройството и лесната инсталация.
 • Врязани механизми.  Счита се за най-предпочитания за плъзгащи се врати. Устройствата са монтирани директно в крилото на вратата, което не пречи на отварянето на механизма и не влияе върху дизайна на помещението. Процесът на монтаж  на фиксирана ключалка е по-сложен от механизма.

Видове брави в зависимост от мястото на монтаж

На плъзгащите се врати могат да се монтират брави:

 • Отстрани на платното. Нормален монтаж, приемлив за повечето видове плъзгащи се врати.
 • Критерии за избор на брава за плъзгащи се врати

При избора на заключващ механизъм трябва да разчитате на следните фактори:

 • От материала, от който са изработени вратите. Ако монтираната система за плъзгащи се врати е изработена от дърво, тогава са подходящи всякакъв вид брави: Врезни, надземни и така нататък. Ключалката за плъзгащи се стъклени врати трябва да бъде поставена изключително с механична или магнитна система за отваряне.
 • Дизайнът на стаята. Не монтирайте брави, които ще се открояват в цялостния дизайн. Ако гладките линии се използват главно в интериора. За по-екстравагантен дизайн са подходящи надземни брави, които се открояват на общия фон.
 • Възможността за отваряне на врати. За плъзгащи се врати с възможност за пълно отваряне се използват главно ключалки, които не пречат на процеса. Ако вратите се отворят на определено разстояние, тогава можете да инсталирате надземни брави.

Монтаж на брави на плъзгащи се врати

Монтирането на ключалката не създава трудности дори и при неопитни хора, така че не можете да прибягвате до помощта на професионалисти. Нека анализираме независимия процес на монтаж.