Заключващият цилиндър е кодов елемент на устройството за заключване. С негова помощ болта се движи, и осигурява необходимото ниво на секретност.

Заключващият цилиндър се вкарва вътре в ключалката. Поради издължената си форма се нарича ларва.

Разновидности

Има различни видове заключващи цилиндри. Най-често срещаните са модели, които са в съответствие с Europrofile – европейските разпоредби. Те се използват по цял свят. Такива секретни механизми се правят от производители в много европейски страни и Китай.

Цената на заключващия механизъм зависи от марката, качеството на тайника, броя на защитните елементи, оригиналността.

Как да изберем размер на заключващия цилиндър

Ларвата се измерва от едната страна до другата. Преди да купите цилиндър, трябва да измерите дебелината на крилото на вратата и да вземете предвид характеристиките на ключалката на цилиндъра.

В центъра на заключващия цилиндър има въртяща се гърбица, разделяща ларвата на две части. Ширина на гърбицата – 0,1 см. Измерванията на ларвите се правят от центъра на закопчалката в една или друга посока.

Равностранна ларва е тази, при която двете страни са с еднакъв размер.

Многостранният секрет се състои от две части, дължината на които е различна.

Правилно подбраната ларва не стърчи отвъд равнината на крилото на вратата. На врата, изработена от дърво, ларвата е монтирана на нивото на облицовката или декоративната лента от дръжката. Счита се за нормално, изпъкналостта на цилиндъра с 0,3 см.

Ако в допълнение е монтирана бронирана плоча, тогава размерът на външната част на цилиндъра зависи от вида му, начина на монтаж и характеристиките на крилото на вратата.

Въртящ цилиндър

Има два вида ларви. При един вид ключовите са отвътре и отвън. При други цилиндрични брави ключалката се отваря с ключ отвън, а отвътре – отворът се осъществява с помощта на въртящо се колело.

Вторият модел е много удобен. Той ви позволява лесно да отваряте и затваряте ключалката отвътре без помощта на ключ. Освен това, независимо в коя позиция да оставите въртящия механизъм, бравата ще се отвори с ключ отвън.

Цилиндрите имат едно, много ценно предимство. Поради стандартната си форма, те са универсални, подходящи за цилиндрични брави на различни производители.

С други думи, ако ларвата се счупи, няма да е необходимо напълно да демонтирате ключалката и да я смените с нова. Просто отстранете и сменете ларвата.

Изборът на заключващ цилиндър трябва да му се обърне голямо внимание. В крайна сметка, неговото качество ще зависи от това колко дълго ще работи ключалката и нивото на комфорт по време на употреба.

Препоръки: Купувайте заключващи механизми от известни производители. Основното им предимство е, че вътрешните части са изработени от здрав метал и са внимателно подбрани. Благодарение на високото качество на сглобяване такива ларви работят меко, гладко и служат много дълго време.