Заключването не се отваря, но трябва спешно да се влезе в дома? Понякога е по-бързо да се обадите на специалистите ключари, които ще отворят след няколко минути и ще решат проблема ви. Но не винаги е възможно да се обърнете към специалисти от този род, например, защото живеете в малко село и никой не предоставя такива услуги там.

Какво да направите, ако ключът в ключалката не може да се завърти?

Ако подходим към този въпрос в детайли, тогава е необходимо да разгледаме две ситуации: Когато ключът се забива и не се върти и когато ключът не се завърта, а се вади от ключалката. Какво да направите, ако заключващото устройство не се отвори поради факта, че ключът е заклинен в него плътно? На първо място, трябва да оставите ключа, не трябва да се опитвате да я напрягате силно, а още повече да го разбивате с тежки предмети. Потърсете подходящ смазочен механизъм, подходящ за заключване.

Използвайте специализирано смазочно средство за брави или моторно масло, въпреки че двигателното масло е най-лошото. Трябва да се опитате да налеете малко грес в ключалката, след което да изчакате малко. Веднага след като смазката се разпространи чрез механизма, трябва леко да се разклати заседналия ключ. След това трябва да изчакате отново и след това да раздвижите ключа отново. Операцията се повтаря 3-4 пъти, а след това можете да опитате отново да завъртите ключа – тогава трябва да се получи.

Не отваряйте вратата, а ключът не може да се завърти в ключалката?

Огледайте работната повърхност на ключа за повреди – деформация, липсващи зъби, счупени върхове и други.

Ключът се счупи в ключалката, какво да правя?

Ако ключалката не се отваря поради факта, че ключът е счупен, а частта му е заседнала в ключалката, трябва внимателно, с добро осветление, да се провери тази ключалка. Ако ключовото парче е достатъчно голямо и може да се види ясно отвън, тогава можете да опитате да издърпате тази част с ръце. Ако частта от ключа е много малка и се намира в дълбочина на механизма, тогава няма да можете да се справите сами, трябва да се обадите за помощ на професионалните ключари.

Ако отчупената част от ключа е голяма, че излиза от ключалката, тогава е възможно да я хванете с помощта на кръгли клещи и да извадите заседналата част. За да приложите втората възможност за изтегляне, ще ви е необходима медна тръба малко по-малка в диаметър от ключов фрагмент. Загрейте тръбата добре и след това я поставете върху част от ключа, без да затваряте работната повърхност. Когато тръбата се охлади, можете да се опитате да завъртите и да отстраните остатъците, защото тръбата ще я обхване плътно.

Преди да извадите фрагмента от ключа, добре смажете ключалката, защото натоварването на ръба на фрагмента ще е огромно, а ако механизмът е заседнал, съществува голям риск друга част да се отдели от фрагмента.