Съвременният живот тече с бързи темпове, което ни кара постоянно да бързаме да се впишем в неговия ритъм. Понякога това води до определени неприятности и допълнителни финансови разходи, като например загуба или кражба на ключовете на вашия автомобил. Вярно, това не е най-големият проблем, който се случва доста рядко, но може да създаде куп други проблеми.

Какво да направите, ако ключовете са откраднати?

Ако все пак се окаже, че ключовете за колата са изгубени или откраднати, тогава ето какво трябва да направите в този случай:

Трябва да разберете дали ключовете са били изгубени или откраднати. Ако се установи, че са откраднати, най-добрият вариант би бил да извикате влекач, който да достави колата до вашия автосервиз или на място, където тя ще бъде под постоянен надзор. Освен това трябва да разберете, че ако документите за автомобила не бъдат представени на автомобила от собственика, водачът на теглещия камион може да откаже да я натовари и достави на определеното място. Ако са при собственика, не трябва да се притеснявате.

Не можете да се обадите на влекач, а просто да се обадите на роднините си и да ги помолите да донесат резервни ключове за колата, докато сте близо до нея през цялото време. Като общо правило всеки шофьор трябва да има дубликат на резервен ключ.

В случай на кражба определено трябва да се обадите в полицията, да се обадите на екип, който трябва да състави протокол за кражбата. Ако колата бъде открадната, това ще бъде потвърждение за застрахователната компания, което значително ще опрости комуникацията с нея. Трябва да се знае, че застрахователите, в случай на кражба на застрахована кола, често отказват да извършат КАСКО плащания, ако собственикът на откраднатото превозно средство не им предостави ключовете за колата в пълен комплект. Смятат го за небрежно отношение към задълженията си.

Ако колата има полица КАСКО, след като се обадите в полицията, не забравяйте да съобщите за кражбата и загубата на ключа на застрахователната компания. Много застрахователни полици имат точка, в която можете да извикате ключар от фирма, който да отвори ключалката на застрахования от нея автомобил.

След като попълните декларация в полицията и докладвате на вашата застрахователна компания, определено трябва да се свържете с дилъра, от който е закупен автомобилът, или неговия автосервиз, където имобилайзерът ще бъде препрограмиран и всички ключалки сменени. При кандидатстване задължително носете със себе си:

  • Сертификат, потвърждаващ регистрацията на автомобила.
  • Паспорт на това превозно средство.
  • Паспорт, потвърждаващ самоличността на собственика.
  • Ако собственик на автомобила е друго лице – генерално пълномощно.

Важно! Винаги трябва да сте внимателни към ключовете за колата. Също така си струва да запомните завинаги, че ключовете за колата трябва да се съхраняват отделно от ключодържателя, който се използва за отваряне и затваряне и изключване на алармата на автомобила.