Какви са причините, които водят до счупване на ключалката на автомобила

Структурата на заключване в автомобила е сложен механизъм, който осигурява защита срещу проникване. Блокирането се отстранява, когато ключът, поставен в ключалката, съвпада с елементите на секретност.

Ако ключалката е окислена

За да се предотврати навлизането на замърсители отвън, се монтира защитна преграда, която често не се справя със спирането на замърсяванията. При натрупването на влага може да се получи корозия и окисляване на механизма, а през зимата – образуване на лед, който блокира отвора.

Основната причина за попадане на вода вътре ключалката е когато миете колата със струя под налягане. Под силния натиск на струята механичната завеса става безполезна. Заедно с водата в механизма попадат остатъци от химически реагенти.

Какво да направите, ако ключалката на вратата на колата е развалена

Използвайте универсална течност

smazvane-na-kliuchalka

Съвременната химия за автомобили предлага различни инструменти за решаване на проблема с окислените заключващи устройства. Въпреки това, не всички от тях и не винаги могат ефективно да повлияят на причината за блокиране на вратата на автомобила.

Важно! Някои автомобилисти използват изпитания метод за нагряване на спирачната течност. С помощта на масло се налива в ключалката. След известно време детайлите на механизма се „отключва“, и  вратата може да се отвори.

Как да отворите ключалката с импровизирани средства

За да отворят вратата на кола с окислена ключалка, собствениците на автомобили използват няколко метода:

Как да отворите кола с въже

С помощта на кука от игла за плетене или тел. Огънете края на инструмента, така че да получите кука, след това издърпайте уплътнението между стъклото и крилото. В този случай вашата цел е да закачите кабела, който е отговорен за отварянето на вратата. Издърпването му нагоре ще активира механизма за отваряне.

С помощта на примка от дантела или въдица. Първо трябва да притиснете горния ъгъл на вратата с дървена шпатула или специален пневматичен клин. След това вкарайте в кабината кабел с примка, вързан в средата, и го хвърлете през ключалката на вратата. След това остава само да издърпате устройството нагоре.

otvariane-na-kola-s-vaje

Как да предотвратим окисляване на ключалката

За да се избегнат такива ситуации, се препоръчва да се извършва профилактика на заключващите устройства поне веднъж на всеки шест месеца, включително:

  • Почистване на устройството от мръсотия и стара мазнина.
  • Продухване на механизма с прахосмукачка.
  • Нанасяне на нов слой лубрикант.

Също така е необходимо да се използва обикновен механичен ключ на всеки 2-3 седмици, за да се провери работата на ключалката. Трябва да се има предвид, че в някои случаи тези методи за отваряне на автомобила могат да бъдат неуспешни. За да избегнете повредата на боята на автомобила и деформация на елементите по каросерията, най-добре е да се обадите на ключарите, които ще решат въпроса за броени минути.