Разработването и усъвършенстването на методи и средства за защита на помещенията може значително да увеличи устойчивостта на взлом на вратите от всякакъв тип и размери. В същото време, напоследък, в допълнение към системите за механично заключване, все по-често е възможно да се срещнат алтернативни средства за защита, едно от които са електронните комбинирани брави.

Избирайки този тип брави, много потребители очакват да се въоръжат с няколко уникални предимства, които механичните брави нямат, а именно:

  • Секретност на местоположението на заключващата система (от външната страна на крилото на вратата е невъзможно да се определи точно къде се намира електронното заключване, тъй като този тип система не използва ключодържател);
  • Липса на ключ (изключва се възможността за загуба и фалшификация);
  • Бърза промяна на комбинацията от кодове;
  • Лекота на отключване на вратата, а след нейното затваряне – автоматичен преход към режим на сигурност.
  • В допълнение към положителните свойства, той има електронно заключване и комбинация и някои функции, които могат да се считат за недостатъци:
  • Възможно е кодът да бъде видян, докато го пишете;
  • Тайната комбинация може да бъде забравена;
  • Зависимостта на ефективността на електронното заключване на вратите от наличието и качеството на захранване;
  • Ниска устойчивост на много модели към резки температурни спадове и висока влажност;
  • Ниски показатели за издръжливост поради краткия експлоатационен живот на електронните микросхеми.

Като се вземат предвид предимствата и недостатъците на електронните комбинирани брави, инженерите, когато разработват както системи за входни врати, така и безопасни конструкции, понастоящем предвиждат използването на механични заключващи системи в комбинация с електронна брава, за да се осигури максимална степен на сигурност. Това решение ви позволява да организирате така наречената резервна защита и в същото време дава гаранция, че дори в случай на извънредна ситуация, бравата ще бъде в състояние да се справи със задачите си.

Липсата на ключ – добър или лош вариант?

На по-голямата част от моделите на електронни комбинирани ключалки липсва такъв елемент като механичен ключ, ролята на който в този случай играе като секретна цифрова комбинация. Както вече отбелязахме, това решение позволява висока степен на секретност, но с предпоставката комбинацията да се пази в тайна. Ако съществува риск от разкриване на тайната комбинация на неоторизирани лица, тогава е необходимо да се предприемат приоритетни мерки възможно най-бързо да се замени комбинацията от кодове.

Освен това някои електронни брави са оборудвани с електронна система за идентификация на ключове. Ключът, който най-често се използва, е пластмасова карта с магнитна лента, карти за близост, отдалечени предаватели, базирани на инфрачервено излъчване и др.

Възможно ли е да се монтират електронни комбинирани брави за защита на входните врати?

Общоприето е, че обхватът на използването на съвременна система за електронно заключване на кодове е да се ограничи достъпа до офис помещения. И в момента е така: поради наличието на функции като бърза смяна на кодова комбинация, организиране на автоматично отчитане на лична информация и други не по-малко интересни функции, ръководителите на организации и фирми харесват тази система, която позволява не само за диференциране на достъпа, но и за постигане на дисциплина на работното място.

Електронните брави могат да идентифицират всеки служител във вашия офис и да отговорят на въпроса: къде е той сега – в офиса или извън него? В допълнение, комбинираните брави предотвратяват хаотичното ходене в офис помещения. Също така, само с една команда, всички ключалки в офиса могат да бъдат заключени.

Не по-малко често срещаната област на приложение на комбинираните брави са сейфовете. За да ги защитите, могат да се използват както механични, така и електронни и дори комбинации от механични и електронни брави.

Също така си струва да се каже, че можете да добавите специални панели към съвременните комбинирани брави с възможност за набиране на кодова комбинация. Уникалността на такива панели могат да бъдат техните характеристики, които осигуряват висока устойчивост на всякакви механични разрушителни действия (защита срещу вандализъм), лекота на комбиниране с видеодомофони и др.

Що се отнася до защитата на входните врати на жилищните помещения, механичните системи са безспорните лидери по този въпрос, но електронните брави често могат да се намерят. По правило отключването на такива брави се извършва с помощта на дистанционно управление. Съвременните модели допълнително имат защита срещу отрицателното въздействие на агресивните природни фактори под формата на повишена влажност, замръзване, дъжд и т.н. По този начин остава да се отървете само от един недостатък – зависимостта от висококачествено и непрекъснато захранване. Производителите на съвременни електронни комбинирани брави дават гаранция, че акумулаторните батерии, които се използват като част от техните продукти, са достатъчни за нормалната работа на ключалките в продължение на няколко години.