Заключваният механизъм на вратата е от съществено значение за сигурността на всеки дом или бизнес. Когато посетите хардуерния магазин, обаче, ще откриете няколко вида заключващи механизми в различни форми, размери и дизайни. Но кой е най-подходящият за вашия дом?

Някои заключващи механизми са по-сигурни от други, а видът на механизма, който е най-добър за вас, ще зависи от вашите нужди. Има много различни видове заключващи механизми за врати, всеки със своите предимства и недостатъци.

Видът на заключващия механизъм, който ще изберете, зависи от няколко фактора, като нивото на сигурност, от което се нуждаете, вида на вратата, която имате, и вашият бюджет.

Ако се нуждаете от помощ за избор на правилния заключващ механизъм за вашия дом или бизнес, можете да се обърнете към професионален ключар. SHPERTS е водещ доставчик на ключарски услуги в София, и нашият екип от експерти може да ви помогне да изберете правилния заключващ механизъм за вашите нужди.

Какви са основните видове заключващи механизми за врати

Заключващите механизми за врати се делят на две основни категории: механични и електрически. Механичните механизми обикновено се инсталират на врати, които се отварят навътре, докато електрическите механизми обикновено се инсталират на врати, които се отварят навън. Това се дължи на факта, че механичните механизми изискват повече пространство от електрическите, за да се поберат хардуерните части, необходими за тяхното функциониране.

Електрически механизми

Електрическите заключващи механизми за врати обикновено са по-бързи и по-лесни за употреба от механичните, но също така обикновено са по-скъпи и изискват повече поддръжка с течение на времето, тъй като частите им се износват или дефектират. Те също така могат да бъдат податливи на злоупотреба от страна на престъпници, които знаят как работят и имат достъп до инструменти, които могат да ги деактивират с relative ease. Те са отлични за удобство, защото не изискват носене на ключове или търсене в чантите/джобовете ви всеки път, когато искате достъп!

Механични механизми

Механичните заключващи механизми за врати обикновено са по-евтини от електрическите, но изискват повече усилия от страна на потребителя, когато идва време те да бъдат отворени ръчно, а не електронно чрез устройство за дистанционно управление или приложение на смартфон и т.н. Те са прости – използват брава, която се заключва около болт или пръчка, за да заключи вратата. Заключването може да се отвори с ключ, който се вмъква в ключалката, за да завърти бравата, така че тя да освободи захващането си от болта или пръчката.

патрон с ключове

Какви са различните видове заключващи механизми за врати

Има няколко различни вида заключващи механизми, които можете да използвате на вашата врата. Вида на заключващия механизъм, който избирате, зависи от нивото на сигурност, което ви е необходимо, както и дали става въпрос за резиденциална или комерсиална врата.

Заключващи механизми за дръжка

Дръжките са най-често срещаният вид заключващ механизъм на домовете. Те са лесни за употреба и могат да бъдат инсталирани в рамките на минути. Ако имате този вид заключващ механизъм на вратата си, трябва да се уверите, че той е достатъчно здрав за вашите нужди, преди да го инсталирате.

Ако нямате мъртва брава на вратата си, се препоръчва да инсталирате такава. Това ще ви осигури допълнителна защита срещу непрошени гости.

Дръжки за врата

Дръжките с механизъм за заключване имат дръжка отвън и механизъм за заключване, като въртящ бутон или ключалка, отвътре. Те ви позволяват да отваряте и затваряте врата с дръжката и се монтират на външната страна на вратата. За допълнителна защита, този вид заключващ механизъм има мъртва брава вместо пружинна брава. Те осигуряват същата функционалност като заключващите механизми за дръжка, но могат да придадат на домовете отвън по-привлекателен вид.

Дръжки

За вътрешни врати, като тези, водещи към гардероби или подземия, дръжките са отличен избор. От едната страна имат проста ръкохватка, а от другата – въртящ бутон.

Тези заключващи механизми не са най-доброто решение за входни врати, тъй като не предлагат толкова голяма сигурност като другите. Въпреки това те ви позволяват да отваряте вратите бързо само с една ръка, което е удобно, когато премествате пазарни чанти или пране из къщата.

Мъртва брава

Мъртвата брава е вид заключващ механизъм за врати, който използва ключ за отваряне на вратата отвън и след това отделен ключ за отваряне отвътре. Този вид заключващ механизъм спира всеки да отключва самата брава, което прави тази система на заключване изключително сигурна.

Барелна брава

За да ви защити вас и вашето семейство, когато сте вкъщи, плъзгаща брава, често наречена барелна брава, се монтира отвътре на вратата. Тази заключваща система се състои от две части: основен заключващ механизъм, който се монтира на вратата, и един, който пасва на дограмата.

За да заключите вратата отвътре, можете да вмъкнете цилиндричен ключ от основната сглобка в кука. За допълнителна сигурност някои хора решават да поставят по една горе и по една долу на вратата.

Верижно заключване

Хотелските врати обикновено имат верижно заключване. Подобно на барелната брава, тези заключващи механизми включват замок на дограмата и основен заключващ механизъм на вратата, но вместо да използват цилиндрова част за заключване на вратата, те използват верига.

Вратата може да бъде заключена, когато я отворите леко, за да приветствате някого, благодарение на верижното заключване. Докато не затворите вратата и отпуснете веригата, никой няма да може да влезе.

Камерни брави

Файлови шкафове, пощенски кутии, локери и каси с ниска сигурност на банкови влогове обикновено имат камерни брави. Камерната брава е проста версия на други заключващи механизми, които се заключват и отключват, като се завърта ключът. Камерните брави могат да бъдат плоски или цилиндрични, като за отваряне на тях са необходими ключове със същата форма.

Обикновени катинари

Един от най-простите стилове заключващи механизми за врати са катинарите. Тези заключващи механизми обикновено се намират на врати на селски дворове и стопански съоръжения и на други врати, които не изискват високо ниво на сигурност. Тези заключващи механизми не се прикрепят към нищо друго, а се заключват в себе си.

Катинарите са с различни размери и често имат форма на U-образна шипка с квадратна или правоъгълна форма. Докато отвореният край на шипката заключва и отключва, заключеният край на шипката се движи нагоре и надолу.

обикновен катинар

Кръгли катинари

Още един вид катинар, който предлага малко по-голяма сигурност на тези, които желаят по-сигурен дворец или контейнер за съхранение, е кръглият катинар, често наречен дисков катинар. Те не са прикрепени към вратите, които заключват, но са по-дебели и по-трудни за пробиване от обикновен катинар.

Електронни заключващи механизми

Има два основни вида електронни заключващи механизми: клавиатурни и четец на карти.

Заключващите механизми на основата на клавиатурата използват код, който въвеждате с бутони на дограмата или на дръжката.

Заключващите механизми, базирани на четеца на карти, използват вместо бутони четец на карти, така че всичко, което ви е необходимо, е картата с правилните удостоверителни данни, програмирани в нея.

Някои електронни заключващи механизми също имат система за дистанционно отключване, чрез която можете да отворите заключването за познати гости, когато сте далеч от вкъщи, използвайки смартфона или компютъра си.

Изберете SHPERTS за вашите нужди от заключващи механизми за врати!

Когато става въпрос за избора на правилния заключващ механизъм за вашия дом или бизнес, има много фактори, които трябва да се вземат предвид. В крайна сметка искате нещо, което ще запази вашата собственост сигурна и защитена.

В SHPERTS в София разбираме колко важно е за вас да имате правилно инсталиран заключващ механизъм на вратата във вашия дом или бизнес. Затова предлагаме широк спектър от услуги, от резиденциални до комерсиални ключарски услуги.

За бърз и надежден ключар в София, разговаряйте с нашите професионалисти в SHPERTS. Ние сме на разположение 24/7! Можем да ви предоставим още полезни съвети за най-добрия заключващ механизъм, който можете да инсталирате у дома или в бизнеса си, и да ви помогнем с всичките ви сигурностни нужди. Обадете се на 0888 402 238 още днес!