Смята се, че най-старата ключалка някога е на 4000 години. Открит е в дворец от археолози.

Ако се замислим, защо преди 4000 години в онези древни времена е имало нужда от заключване.

Не забравяйте, че дори и тогава е имало безброй съкровища и затова бравите са били много важни. Първите брави са създадени с помощта на пръчки, дърво и въже. Тогава основната цел на бравите е да покаже на собствениците, когато някой се опита да влезе.

В древен Египет са били използвани големи и тежки дървени ключове за отваряне на ключалката. Ключалките съдържали щифтове, бравите са били много прости, но ефективни за времето.

В римската епоха ключовете се разглеждали като символ на богатството. Те са правени от благородни метали, злато, желязо, сребро, а също и бронз и можеха да си ги позволят само богатите.

Катинарът

Първата известна употреба на катинара е била за защита на стоки по време на пътуване. Те са се използвали за заключване на затворници в стаи, в които са били държани. Бравите са имали много различни размери, форми и често са изобразявани религиозни символи. Тъй като тези брави не са били достатъчно защитени, са се правели допълнителни разработки.

Мадрид

Преди много векове в Мадрид, Испания, бравите и ключовете не са били важни. Единственият човек, който е носел ключ, бил пазачът. Ако някой трябваше да си тръгне, пляскат с ръце и чакат пазачът да дойде, за да отвори къщата, както и при влизане.

Луи, Луи XVI, крал на Франция

Луи, Луи XVI, крал на Франция е съпругът на Мария Антоанета. Освен че е бил крал, той имал страст към ключарството и често  прекарвал свободното си време в правене на ключалки. Едно от нещата, които е направил е железен шкаф, в който е съхранявал всичките си важни и частни документи.

Имена, които трябва да знаете:

Йосиф Брама

През 1784 г. Джоузеф Брамах, англичанин, създава първата ключалка, за която по-късно получава патент. Той също е най-известен с изобретението си на хидравличната преса.

Робърт Барън

Английският ключар Робърт Барън, който изобретява двойно действащи брави през 1778 година.

Самуел Сегал

Самюъл Сегал е полицай в Ню Йорк, на който хобито му доведе до създаване на първата брава.

В днешния свят използваме различни брави и ключове в ежедневието си. Вкъщи, в колата, в офиса, ние ги имаме навсякъде, така че безспорно е, че те имат огромно значение в нашето общество.

Какво се случва, когато имате заключен дом, и нямате ключ? Обаждате се на професионалните ключари. Колкото и трудно да изглежда работата по ключалката, ако намерите подходящия ключар, той ще може да се справи с нея.