Интелигентното отваряне се отнася до различните методи на ОТВАРЯНЕ на цилиндъра, без да бъде унищожен. Тези методи, в зависимост от цилиндъра, изискват определено ниво на умения и търпение, поради тази причина се наричат ​​интелигентни – използва се като синоним на манипулативно, тихо, чисто или ясно.

Ако всички цилиндри, без изключение, подлежат на принудителни методи, независимо от цената, тогава в случай на интелигентно отваряне ценовата категория е от решаващо значение – колкото по -скъпа е ларвата, толкова по -добре се съпротивлява на манипулации, до пълно отваряне .

Избор на ключ

Един от най-простите видове интелигентно отваряне – изисква ключове от същия модел цилиндър. Методът се прилага за най-евтините ларви с редово подреждане на щифтове и малък брой секретни комбинации.

Защитата е инсталирането на цилиндри с голям брой тайни комбинации – колкото повече има, толкова по -малко вероятно ще се появи ключ с подобна тайна.

Цилиндрите с таен механизъм на базата на щифтове са обект на удари. Същността на техниката е следната – в ключовия канал на механизма се вкарва специален инструмент, наречен бумп ключ. Чрез докосване на този клавиш, крадецът прехвърля енергията на удара към щифтовете на ротора. Щифтовете ще прехвърлят енергия към противоположните щифтове на тялото, които ще отскочат и ще влязат в каналите си въпреки пружините. В резултат на това се образува празнина между щифтовете и противоположните щифтове и ако се опитате да завъртите ротора в това време, можете да уловите момента, когато цилиндърът се отваря.

Защита от удари

Има опции за защита.

  •     – Използване на цилиндри с диск, плъзгач или магнитно кодиране.
  •     – Използване на цилиндри с голям брой щифтове, поставени в няколко реда под различни ъгли.
  •     Използване на цилиндри с допълнителна система за кодиране без щифтове.
  •     – Използване на цилиндри с интерактивен елемент, специален щифт против удари (щифт) или телескопични щифтове.
  •     – Използване на защитни елементи. Наличието на бронирани плочи косвено увеличава устойчивостта към всички видове интелигентно разбиване – става много по -трудно да се работи с всеки инструмент.

Процесът на отваряне с удари е нестабилен, в реални условия не винаги е възможно да се използва. Поради тази причина има добре познати и скъпи механизми, които се произвеждат и използват активно от почти десетилетия и подлежат на удари, поне в лабораторни условия. Но в реални условия, по някаква причина, никой не може да ги удари …