Правилно подбраните панти за монтаж – гаранция за плавно движение на платното, отсъствие на неприятно скърцане. Качествените панти ще предотвратят провисването на крилото, ще премахне деформацията поради неправилно разпределение на теглото на конструкцията. Но ако за леки врати е достатъчно да закупите стандартни продукти, тогава за тежки (повече от 50 кг) са подходящи само подсилени панти. Задачата е да издържат на голямото натоварване на цялостния продукт. Какви панти на вратата да купите – струва си да се подреди.

Арматурни панти

Типът арматура се справя с тежки товари, рядко се проваля и е издръжлив. Основното условие дебелината да е най-малко 3 мм, 2,5 мм е допустимо.

  • Опростен дизайн, позволяващ, ако е необходимо, да премахнете платното, без да го разглобявате;
  • Пантата има само две триещи се повърхности и една опорна – рядко се проваля;
  • Не търпи на повреди, поради бързата абразия на частите;
  • Малък луфт;

Ако контурът провисва, промяната във височината може да се компенсира, като се поръча шайба, изработена от бронз или месинг, и се хвърли върху основната ос.

Необходимо е да изберете продукт, като вземете предвид посоката на отваряне на вратата (вляво или вдясно).

Невъзможно е да демонтирате пантите, няма как да работи – усукват се винтовете. Един аксесоар може да има няколко лагера (3-6). Проблемът е, че евтините продукти се разстройват с голям луфт, достигайки 1-1,5 мм. Лагерите се износват бързо.

Пантите са два цилиндъра и определен брой резбови щифтове. За да може пантата да издържи на голямото натоварване на платното, струва си да закупите модел с 4 пина, които могат да се справят с увеличеното тегло на вратата.

Предимства:

  • Лесно се монтира върху дървени изделия, допустимо е да се закрепи към крилото.
  • Използват се както при твърди, така и при меки масиви.
  • Повишена конструктивна здравина.
  • Как да настроите пантите на вратата на тази конфигурация?
  • Достатъчно е да закупите модел, който може да се регулира – с помощта на ключа можете да промените височината на платното.

В допълнение към надеждните модификации на врати и винтове, можете да закупите аксесоари за тежки врати:

Поставени върху “пеперуда” – тези панти са вградени в платното, не предвижда наличието на жлеб за крепежни елементи. Долна линия – целият товар пада върху долния контур. Недостатъкът е голям луфт, който с течение на времето нараства. Врата, по-тежка от 50 кг, бързо ще се провисне и се наблюдава триене.

Скрит контур – те са невидими, не развалят външния вид на платното, но имат съкратен шарнирен механизъм и малка площ за монтаж. Недостатъкът е, че хардуерът значително стеснява ъгъла на отваряне, сложна и скъпа инсталация.

Оптималният брой елементи

Колко панти на вратата трябва да бъдат монтирани, ако е тежка вратата?

Две правилно подбрани са достатъчни. Препоръчва се да ги закрепите с вдлъбнатина на 200 мм от долната и горната част на крилото. Защо? Третият контур действа като скоба, не поема товара. По време на монтажа ще има затруднения – трудно е да вградите три елемента по една ос. Условието не е изпълнено, дървото набъбва – скоро ще започнат да скърцат, натоварването ще стане неравномерно. Може да са необходими допълнителни панти:

Материалът е важен показател

Изработени са панти за входни и вътрешни врати:

Неръждаема стомана – те са издръжливи, имат висока степен на износоустойчивост. Аксесоарите често се произвеждат чрез щамповане. Сенникът, изработен от стомана, е по-твърд, но повредата е минимална, дори след продължителна употреба.

Месингът е най-добрият вариант, пантите се правят чрез леене. Красив външен вид, много нюанси, висока производителност. Пантите са трайни и издръжливи.