Невидима ключалка

Тази брава се характеризира със скрит тип монтаж, дизайнът е представен от електронна болтова система или компактно резе. Продуктът се монтира във всяка част на крилото на вратата, а също така се вгражда в съществуващата механична брава, което прави устройството по-устойчиво на счупване. Комплектът включва система за управление, която предава сигнали по специален радиоканал. Захранването се осигурява от отделно 5V или 12V DC устройство, може да се свърже допълнителна батерия.

ПРЕДИМСТВА: структурата на ключалката включва минимален брой работни единици, настройката и инсталирането не изискват специални времеви разходи, ремонтите и поддръжката се извършват рядко.

МИНУСИ: поради опростения дизайн не се препоръчва да се монтира като отделен заключващ механизъм.

Електромагнитна ключалка

Принципът на работа на електромагнитната брава е доста прост: електромагнитът е монтиран на вратата, метална плоча е монтирана на вратата на правилното разстояние, която е в контакт с магнита. Достъпът до помещенията се осъществява чрез въвеждане на код или използване на специален магнитен ключ.

ПЛЮСИ: лекота на работа, отваряне на вратата чрез поставяне на карта или ключодържател към четеца.

МИНУСИ: ключалката няма да изпълнява функциите си при липса на електричество.

Електромагнитна брава с карта

Основната задача на тази ключалка е да сведе до минимум вероятността неупълномощени лица да навлязат на територията на защитения обект. Вратата се отваря само със специална магнитна карта. Често се поставя в предприятия, в хотели, в бизнес центрове. Има модели, които са допълнително оборудвани със сензор за наблюдение. Картата съхранява цялата информация – около хиляда различни събития, включително неоторизирано влизане в помещенията. Ако е необходим ремонт, тази процедура е последвана от настройка на системата за управление.

ПРЕДИМСТВА: удобна работа, висока надеждност, функция за ограничаване на достъпа до конкретни обекти или помещения.

МИНУСИ: има възможност за фалшифициране на карта или прихващане на сигнал със специален скенер.

Биометрично заключване

Функционирането на биометричните брави се основава на сетивно възприятие. Водещият елемент на дизайна е устройство, което разчита пръстовите отпечатъци на хората, които имат достъп до помещенията или територията на обекта. Има възможност за отваряне на вратата със специална карта или чрез въвеждане на цифрова парола. В случай на неоторизиран достъп системата издава звуков сигнал. Ключалката може да се препрограмира.

ПРЕДИМСТВА: в ключалките няма класически отвори за ключове, така че шансовете за разбиване на този дизайн са минимални. Панелът е изработен от удароустойчиво стъкло, устойчиво на механични, термични и други видове въздействия.

МИНУСИ: единственият недостатък на съвременните биометрични брави е високата цена.

Електронни брави с безконтактни карти

Това е ново поколение електронни брави, които се използват в хотелиерството. Специална карта, ключодържател или гривна не само служи като ключ за определена врата, но също така отваря други стаи, действа като кредитна карта за плащане на услуги или покупка на стоки. Нивото на достъп се контролира от администрацията на хотела или друга институция, промените могат бързо да се правят чрез централния компютър.

ПЛЮСОВЕ: бързо отваряне на вратата в случай на авария, блокиране на ключалката при задействане на аларма, използване на няколко контролни панела, дълъг експлоатационен живот (около 20 години), висока степен на сигурност, лекота на използване за потребителите и администрирането на сградата.

МИНУСИ: висока цена, но изгодна инвестиция.