Има много ситуации, и обикновените хора се чудят каква ключалка да изберат за портата. Например, когато е инсталиран нов портал. Или старият замък се е счупил и е по-лесно да се подмени, отколкото за ремонт. Или крадци са разбили предишния заключващ механизъм и сега е необходимо да се закупи по-надеждно устройство, което може по-ефективно да устои на различните методи за хакване.

Няма значение по каква причина искате да направите смяна, във всеки случай трябва да направите най-правилния избор. Не мислете, че изборът на заключващ механизъм ще бъде прост – ако наистина искате да закупите най-надеждното и трайно устройство, тогава трябва да подходите към неговия избор със специални грижи и внимание.

По-лесно е да се каже кои от тях да не се купуват …

Преди да кажем коя ключалка да се избере за портата, ще изясним кои заключващи механизми не трябва да се купуват. Според метода на монтиране има два вида брави, които не са предназначени за порти:

Патрон със зъбно колело;

Катинари.

Отварянето на такива брави дори и за неопитен крадец ще отнеме само няколко минути. Опитен професионалист прекарва не повече от минута или дори няколко секунди. Освен това трябва да завъртите механизмите на заключване на цилиндрите, за отварянето на които се използва ключ Phillips. Горните брави се използват за оборудване на други видове врати, но не и на порти. Естествено, в никакъв случай не можете да купувате занаятчийски патрони.

Какво да избера?

И така, сега знаете какви заключващи механизми не трябва да се прилагат, което означава, че е време да научите как да определите коя ключалка да изберете за портата.

Отличен вариант би бил патронът в гнездо. Той е надеждно поставен във вътрешната част на портата, като е фиксиран и от предната плоча, от канала на която се простира болта, който е включен в жлеба на реципрочната плоча. Надеждността на фиксираната ключалка директно зависи от нея. Болтът трябва да бъде здраво закрепен в гнездото, да не се забива и да не виси отстрани. В идеалния случай дебелината на този елемент на заключващия механизъм трябва да бъде около един сантиметър, а може и повече, но всичко зависи от конструктивните характеристики на болта. Такива брави са издръжливи и висококачествени.

Друг вид заключващо устройство, инсталирано в портата, е катинара. В основата си той не се различава много от моделите на врязване. Същото надеждно, същността на работата е подобна. Единствената разлика е вида на монтажа – ключалката се завинтва от вътрешната страна на портата и не се опира в нея. Когато избирате, не забравяйте да обърнете внимание на метода на отключване отвътре. Ако е по-добре да закупите ключалка с въртяща се дръжка за входни врати на апартамента, тогава системата от ключ до ключ се счита за идеална за портите, когато бравата е отключена и заключена отвътре и отвън, като се използва ключ, а не въртяща се дръжка. Заключващият механизъм на системата от ключ до ключ в този случай ще бъде по-ефективен.

За да разберете коя ключалка да изберете за портата, трябва да вземете предвид структурата на болта и материала, от който е направен. Има две основни опции – правоъгълна метална пръчка или две, три или четири кръгли пръти. Вторият вариант е по-надежден. Както вече споменахме по-горе, дебелината на болта трябва да бъде около сантиметър или дори повече, но ако става въпрос за няколко кръгли щифта, тогава диаметърът им може да бъде малко по-малък от сантиметър. За качеството на суровините за производството на болтове най-често се използва закалена стомана, устойчива на сила, включително и на рязане с трион.

Поради своята надеждност и качество, бравите с плоски лостове са доста популярни. Конструктивната особеност на заключващия механизъм е такава, че е трудно да се отвори.

Обърнете внимание на класа на ключалката – колкото е по-висок, толкова по-надежден е заключващият механизъм. Тъй като замъкът ще бъде разположен и ще работи на улицата, уверете се, че има силно, здраво тяло. Това ще спести влагата и праха от навлизане вътре. За да удължите живота на устройството, погрижете се за неговата защита – например направете гумен корпус, покриващ продукта и предотвратяващ интензивното отрицателно въздействие на валежите. Други превантивни процедури включват редовно смазване на заключващия механизъм.