Разбира се, солидната врата от известен производител украсява къщата, както отвън, така и отвътре. Въпреки това, външният вид не е достатъчен, защото основната цел на входната врата все още е сигурност – защита на дома от влизането на неупълномощени лица. За тази цел дизайнът трябва да бъде допълнен с модерни надеждни заключващи механизми и фитинги за врати (болтове, дръжки, брави, ключалки и др.).

Първото нещо, на което трябва да се обърне внимание – заключването на вратата. Специализирани магазини предлагат широка гама от различни заключващи устройства. Въпреки това, без подходящи знания, за да се разбере тяхното качество и надеждност не е възможно.

Има класификация на брави, която се основава на следните качества:

  • – Сила;
  • – Секретност;
  • – Устойчивост на отваряне.

Има ключалки, които могат лесно да се отварят дори без специален инструмент. Но има и други с по-сложни механизми. Трябва да се отбележи, че сред специалистите съществува мнение, че няма такова заключване, което да не може да бъде отворено.

В крайна сметка, хората, които го правят, също „подобряват” уменията си. За всяко действие има реакция, с това, за съжаление, не може да се спори. По този начин, когато избирате ключалка, трябва да вземете предвид следното:

  • – Какви инструменти може да са необходими за отварянето;
  • – Колко шумни и продължителни ще бъдат тези процеси.

Тайната – това качество определя съпротивлението на заключващия механизъм към отвора и зависи от броя на комбинациите, всеки от които може да бъде съчетан само с един ключ. Колкото по-висока е секретността, толкова по-трудно е да отворите ключалката с помощта на водопроводни инструменти или главен ключ.

Надеждността предполага броя на циклите на реакция (отвори и затваряния), които са включени в този механизъм, както и способността да се пречи на силовия ефект.

Катинари

Този тип ключалка е предназначена за врати на помощни помещения, така че няма смисъл да се говори за тях в детайли. Експертите не препоръчват да ги използвате за гаражи, тъй като хакването на такова заключващо устройство не е трудно.

Изключенията са тайни катинари. Тяхното тяло е направено от мед или стомана, а дебелината на ярема, изработена от закалена стомана, е не по-малка от 8 мм. За по-голяма надеждност болтът за облицовка или затваряне трябва също да бъде с много високо качество и издръжливост.

Катинарът също не е най-надеждното заключващо устройство, но мнозина го предпочитат поради ниската цена и лекотата на инсталиране. Трябва да се отбележи, че заключването на фактурата е доста лесно да се счупи. Методът на счупване зависи от посоката на отваряне на входната врата.