Иновациите и модерните технологии са станали част от живота ни, те опростяват битовите процеси и спестяват времето ни. Но колко целесъобразно е решението за монтиране на електронна брава?

В статията ще разгледаме видовете електронни брави, ще разгледаме характеристиките и предимствата на тяхната работа, ще разберем кога и къде е рационално да инсталирате такъв механизъм.

Какво е електронна брава?

Електронната брава (или електрическа) е механизъм, който работи с електрическа енергия. Неговата задача е да направи възможно отварянето или затварянето на вратата само по желание на собственика. Високото ниво на надеждност и безопасност на механизма е нейната основна характеристика. Веднага след като електронните брави се появиха на пазара, те бяха поставени в хотелските стаи, тъй като основните приоритети на ръководството на такива заведения са безопасност и защита на личните вещи на гостите. Но с течение на времето този метод на защита стана популярен сред обикновените потребители. Заключващите механизми се монтират на врати на входове, къщи, апартаменти и дори гаражи.

Има два основни типа електронни брави на вратата на апартамент, къща или офис: електромагнитни и електромеханични. В допълнение към основните типове се разграничават соленоидни, биометрични, кодови.

Характеристики на електронната брава

Електронната брава се различава по дизайн и принцип на работа, но има 5 основни компонента:

  • заключващ механизъм;
  • сензор-четец;
  • идентификационен ключ (дистанционно управление, магнитен ключодържател, микрочип карта и др.);
  • система, която управлява и обработва информация (контролер);
  • резервна батерия.

Важна характеристика при монтажа на електронни брави е възможността за дистанционно управление. Същата функция може да се нарече едно от основните предимства на електронните заключващи механизми. Така собственикът може да отвори и затвори вратата на гаража на входа и изхода. Често този тип заключване е вградено в проекта за интелигентен дом, след което собственикът контролира ключалката с помощта на смартфон или друга притурка.

Предимства на електронните брави

Електронната магнитна брава е надежден и сигурен начин да предотвратите влизане във вашия дом. Нападателите са ограничени във времето, а отварянето на електронни брави е почти невъзможно, тъй като изисква технически познания, специални умения и време. Следователно дори “професионалните” разбойници ще заобиколят такъв замък.

Сред предимствата и други характеристики:

  • спестяване на време за управление на вратата;
  • удобство;
  • дистанционно.

В случаите, когато в офис или търговско предприятие е монтирана електронна брава, можете да използвате функцията за електронен дневник, който ви позволява да проследявате движенията на персонала и клиентите. Има два начина за решаване на проблема с прекъсванията на захранването: използване на батерия или допълнителен източник на захранване.

Кой може да монтира електронната брава?

Монтажът на електронни брави на вратата се извършва от ключарите. Майсторите на ключарските фирми са запознати с проектирането на всички видове механизми и монтират брави в частни домове и офис сгради.

Като се свържете с ключарите, ще получите подробни съвети, препоръки от професионалисти за избор на устройство и цените. Извършват и ремонт на електронни брави при спешно обаждане. Удобството, надеждността и жизнения цикъл на електронните брави зависят от правилния монтаж, затова използвайте услугите на опитни и квалифицирани ключари.