Входните метални и дървени врати се изработват без фитинги. Това означава, че купувачът трябва самостоятелно да закупи и монтира дръжката върху платното. За да монтирате правилно дръжката, трябва да обърнете специално внимание при избора на продукта, да се прочетат характеристиките и да подготвите предварително необходимите инструменти.

Разновидности на дръжки за входни врати

За да монтирате правилната дръжката на входната врата – първо се започва с избора на дизайн. В днешно време в магазините се предлага богат избор от дръжки от сплави на метал, алуминий, дърво, пластмаса, камък и дори стъкло – изборът на предпочитания материал зависи от вида на вратата и нейния външен вид.

Дръжките на входните врати се различават по вида на закрепване:

Отгоре – такива конструкции са най -лесните за монтаж, просто завийте фитингите върху винтовете към повърхността на крилото на вратата;

Вдлъбнатина (разделена на бутане и копче) – за монтирането на такива модели във вратата се образува жлеб и проходен отвор с помощта на специални инструменти.

Вдлъбнатите дръжки често се допълват от ключалка или заключващ механизъм, вграден директно в конструкцията.

Инструменти, необходими за правилен монтаж

За самостоятелното монтиране на дръжките на входните врати може да са необходими различни инструменти и устройства:

  • Отвертка;
  • Чук;
  • Длето;
  • Маркиращ молив;
  • Електрическа бормашина;
  • винтове и др.

Наборът от необходими инструменти ще зависи от модела на дръжката, който искате да монтирате. Крепежните елементи често са включени в комплекта, което значително опростява процеса. Също така комплектът включва шаблон, с който се прави по -точно маркиране на отворите на крилото на вратата. Не трябва да се изключват алтернативни решения – например поръчайте монтажа на дръжките на вратите от професионални майстори – ключари.

Важни аспекти при монтажа

Височината на разположението на дръжката на вратата се определя от предпочитанията на собственика на дома, стандартното разстояние от пода е 90-100 см. Този показател зависи от лекотата при използване на конструкцията, височината на живеещите в къщата, и височината на другите дръжки в жилището.

Всяко монтиране на дръжки започва с маркиране на вратата. Също така е важно да се определи плътността в зоната за инсталиране, да се изключат места с кухини – фитингите трябва да бъдат здраво фиксирани.

Самостоятелният монтаж на дръжката трябва да се извършва само на предварително демонтирана входна врата. Професионалистите, от друга страна, могат безпогрешно да монтират дръжките както в отстраненото от пантите платно, така и във вече монтираната врата.