В ситуация, при която щадящите методи за изваждане на частици от ключалката не са дали желания резултат, трябва да се прибегне до груби механични действия, за да се отвори вратата. Независимото използване на такива методи, като правило, може да доведе до сериозни повреди на заключващото устройство и входната конструкция, което често води до необходимост от скъпа подмяна.

Важно! Важно предимство е да повикате майстор ключар, който ще направи изборът на оптималния начин за извършване на ремонтните работи. Допълнителните предимства са наличието на необходимите инструменти и възможността за правилното им използване.

По правило се използват следните методи за разбиване на входната врата:

  1. Избиване на ларвите. Целта на този метод е да се извлече не фрагментът, а цялото ядро ​​на заключващото устройство. За това се използват длето и чук. Преди да избиете, е необходимо да премахнете декоративните и защитни наслагвания. Силното въздействие на правилното място на ключалката с висока степен на вероятност ви позволява да премахнете цилиндъра и да инсталирате нов на негово място, което възстановява работата на механизма на доста разумно ниво на разходи;
  2. Пробиване на цилиндъра. Този метод е вариация на описания по-горе, който използва бормашина за изваждането на ключа. В този случай свредлото се насочва по такъв начин, че да унищожи щифтовете на заключващото устройство, след което сърцевината се отстранява от вратата. Естествено, в такава ситуация се налага и последващата му подмяна;
  3. Развиване на сърцевината на ключалката. Този метод за отваряне на входната врата с цилиндрична брава се основава на използването на слаба точка на заключващи устройства от този. Сериозната сила на въртене, приложена в правилната посока, разрушава връзката на частите и осигурява лесно отстраняване на цилиндъра;
  4. Изрязване на напречните греди. Този метод се използва за отваряне на вратата с цел последващо разглобяване и подмяна на ключалката или цилиндъра. Възможно е, ако крилото не е плътно до рамката на вратата.

Ефективността на ремонта на ключалката на входната врата, когато ключът се счупи в ключалката, зависи от няколко фактора.

Сред тях: вида на заключващото устройство, причините за неизправността, положението на крилото (отворено или затворено), наличието на необходимите инструменти, както и уменията и знанията на майстора. Практическият опит показва, че доста често опитите от спестяване на услугите на професионалистите се превръщат в много по-сериозни разходи в близко бъдеще.

Ето защо, когато решавате начин за отстраняване на проблем с ключалката, е необходимо внимателно да претеглите плюсовете и минусите по отношение на обаждането на майстора ключаря.