Проблемът в големите градове често е високият процент на престъпност. Затова мнозина биха искали да се чувстват комфортно и сигурно в апартаментите си и да отворят вратите само за хора, които очакват.

Домофоните днес са представени в много широк диапазон, моделите се различават по цена и вид на работата си.

Предимствата на съвременния домофон

Като цяло това е устройство, което е лесно за използване. Помага да разговаряте със собственика на къща или апартамент, без да влизате във входа. Ето основните предимства:

  • Отвътре имате възможност да пуснете човек, като му отворите вратата. Като допълнение към дистанционното управление (отвътре), брави, свързани към интерком, могат да се отварят и със специален електронен ключ отвън.
  • Домофонът може да бъде изключен в апартамента, така че да не звъни и да ви събужда например по време на сън. По това време хората просто не могат да преминат. Но ако не очаквате никого, тогава тази функция ще бъде много полезна.
  • Тази устройства помагат при болни или стари хора да стават и да слизат по стълбите, за да отворят входната врата.
  • Наличието на интерком се превръща в защита от измамници, крадци и просяци.

Съвременните модели отварят напълно нови възможности. Ако по -рано можете да чувате само през интеркома, сега има опции с видео разговор. Можете да видите кой иска да влезе във вашия вход или в района.

От какво се състои интеркома?

По принцип тези устройства имат следните елементи: панел за повикване, устройство на абонат, ключалка, бутон за отваряне на врати.

Панелът за повикване е специално устройство, което се използва при разговор. Прикрепя се към стена или вратата отвън. Този домофон има микрофон (който предава звуци във вътрешността на апартамента) и високоговорител (който позволява на хората да чуят гласа ви). Има и бутони. Може да се наложи да въведат номера на апартамента или просто да натиснат бутона за повикване. Сигналът се предава в апартамента и се задейства силен звук.

В големите къщи и апартаменти домофонът работи като стационарен телефон. Той има вграден превключвател, който след набиране на номер изпраща сигнал до определен апартамент. Също така на панела на домофона има място за четене на електромагнитния ключ. Обикновено изглежда като кръгло хапче в найлонов плик или с дръжка. Всеки ключ се използва само за определено заключване.

Ако използвате домофон за видеонаблюдение, който е много популярен днес, тогава той има и екран. Той показва изображението от камерата, която е прикрепена към входа.

Входната врата се заключва с електромагнитна брава. Част от нея е прикрепена към вратата, а част към панела близо до нея. Токът свързва тези части и прави вратата затворена. Веднага щом токът престане да тече към тези елементи, контактите се отварят и домофонът отваря вратите. Това обикновено се придружава от звуков сигнал за удобство.

Има и бутон от вътрешната страна на вратата, който ви позволява да излезете навън.