В термина магнитна брава няма заблуждаваща информация. Тези видове брави използват магнити за отваряне . Магнитните брави могат да предложат невероятно сигурните ключалки , които все още не могат да бъдат разбити . Това са изключително мощни брави. Магнитната сила е толкова мощна, че в най-мощната си форма тя може да “разкъса вашите пломби от половин миля далеч” . Магнетизмът дори може да разтопи метал. Тази огромна мощност може също така да държи заключена вратата дори при липса на болт. В резултат на всички различни цели за магнитите, ключалките трябва да бъдат структурирани по различен начин. Електромагнитните брави използват електроенергия, за да направят метала временно магнитен. Магнитната ключалка използва вариации в натискането и издърпването на магнитния ключ, за да настроите щифтовете. А магнитно-кодираната ключалка е смес от стандартна ключалка и магнитна ключалка.

Как работи

Най-лесният начин да обясним магнитите е начинът,  по който ни ги обясняват в началното училище. В магнита има северен и южен полюс. Еднаквите полюси на магнитите се отблъскват , а противоположните се привличат. Това е най-  простото обяснение за този нюансиран процес , който всъщност е доста по- сложен. Магнитите са много сложни елементи на природата, които представляват сложни аспекти на квантовата механика. Спина на електора, който обикаля около ядрото на атома, причинява магнитно поле. Спиновете на двойките валентни електрони в един атом трябва да бъдат противоположни един на друг, за да направят веществото магнитно.

Това естествено се среща в три елемента: желязо, никел и кобалт. Всяко магнитно поле, което атомът създава, се нарича домейн и те не са задължително организирани в материал, който има един северен и един южен полюс. Много по-често, трите горепосочени метала имат хаотична организация на полюсите, като така не привличат други магнити. Това, което прави нещо да е магнит, по начина, по който повечето хора разбират думата, е когато тези атомни области са равномерно структурирани в материала. Това може да се осъществи естествено в редкоземните метали (най-често шлайфани) или изкуствено с помощта на електрически ток. Това, което заключването ви ще използва, ще зависи от естеството на механизма.

Електромагнитна брава

Електромагнитът е магнит, който се създава, когато токът преминава през телена мрежа с множество серпентини около желязна сърцевина или соленоид (единична навита жица, обвита около метална сърцевина). Когато токът бъде прекъснат, металният проводник вече не е магнетизиран. Поради самата същност на електромагнита, той не може да бъде защитен от неизправности, което означава, че в резултат на авария или прекъсване на захранването вратите ще се отключат. Вградената функция вратите да се отключват в резултат на прекъсване на захранването (наричана “безопасна”) е основната идея на електромагнита. Заключването е пуснато в експлоатация за първи път за Монреалския форум в Канада в Квебек. Страхът беше, че в случай на пожар, персоналът ще трябва да отиде до всички врати и да ги отключи, или просто да остави всяка врата в сградата отключена.

Решението беше врата, която се отключва при загубата на енергия и освен това серия от врати, които можеха да се отворят при издърпване на пожароизвестителната система. Когато няма спешни случаи за изключване на ключалките, магнитите могат да бъдат манипулирани с ключ, който временно прекъсва електрическия ток. След няколко секунди, токът ще се върне и след като вратата се затвори, тя ще захване магнитно вратата към рамката на вратата. Тази настройка на ключалката се конструира чрез закрепване към вратата на табелка от магнитен метал (обикновено желязо) и електромагнит към рамката на вратата. Силата на магнитната сила, която държи вратата затворена, зависи от това как намотката се навива и конструира върху електромагнита; силата на тока (колко електричество се използва); и материала, на който е обвита намотката.

Плюсове

 • Заключването ще се отвори в случай на авария.
 • Заключването може да се отвори с всеки електронен метод за сигнализиране (код на клавиатурата, карта с плъзгане, сензор за движение, биометрични данни и т.н.)
 • Обикновените електромагнити могат да останат заключени до 1 000 фунта сила.
 • Силата на заключване и задържане на магнита може да се увеличи чрез увеличаване на тока.

Минуси

 • Сигурността може да бъде преодоляна чрез прекъсване на електричеството в сградата.
 • В зависимост от разстоянието между вратата и рамката , вратата може да бъде отворена.
 • Придържащата сила на вратата може да е по-малка в зависимост от модела, който е закупен.

Магнитна ключалка

Магнитната ключалка не разчита на електричество, за да осигури достъп. Това е пасивна система, която изисква само постоянен магнит за ключа. Сложността на тези видове брави може да варира от продукт на продукт. Някои магнитни ключалки имат само един магнит . Използването на един магнит не осигурява много голяма защита , но е идеален за прикриване на ключалка. Този метод се използва от много компании и оръжейни кабинети, за да създадат илюзията, че няма ключалка. Ако напишете “магнитно заключване” в Уикипедия или в YouTube, най-често срещаният вид заключване, който ще видите, е нещо като магнитния катинар Genii. Genii е пример за магнитна ключалка, която има серия от магнити на ключа си. Този тип затваряне предотвратява отварянето на ключалката от един магнит. Щифтът и барабанът за този тип ключалка трябва да бъдат натиснати или повдигнати от всеки магнит на правилното разстояние за да бъде отворена бравата.

Плюсове

 • Не изисква електричество.
 • Ключът няма да се разпадне с течение на времето.
 • Заключването трябва да бъде декодирано, за да се отвори без ключа.
 • Може да скрие съществуването на ключалка.
 • Няма начин за вмъкване на гаечен ключ или ключ за опъване.

 

Минуси

 • Сигурността варира в зависимост от сложността на ключа.

 

Магнитно кодово заключване

Магнитно-кодираната ключалка използва традиционни зъби за щифтовете и барабаните, но има и набор от магнити, които бутат и издърпват магнитни щифтове към срязващата линия. Това е смес от няколко различни мерки за сигурност, които се натрупват в ключалката, която е почти непробиваема (за съжаление, всяка ключалка може да бъде разбита с течение на времето). Единственият начин наистина да се победи този тип заключване е с достъп до ключа, но това може да се каже за почти всяка ключалка. Магнитният аспект може да бъде декодиран, но с добавянето на необходимостта да се отключи ключалката, крайният резултат е труден заключващ механизъм и в някои случаи ключалки, които никога не са били успешно пробивани. Има някои видове такива брави, които имат декодерни ключове, но те не са лесно достъпни. С декодерен ключ можете да фиксирате магнитите към ключа и да го местите, докато заключването се отвори. Това не е опция за всеки магнитен кодиран ключ и изисква доста умение. Понякога декодирането се извършва дори с компютърни програми, които измерват различните магнитни полета в ключалката. Независимо от метода, този тип заключване остава страхотен противник за всеки крадец.

Плюсове

 • Някои от тези видове ключалки остават незасегнати.
 • Сместа от защитните елементи създава комбинирани препятствия за крадците.

Минуси

 • За някои модели има ключове за декодиране.

Има софтуер за декодиране, който може да измерва магнитните полета по ключов начин.