Една от най-честите причини, поради които желязна врата не се отваря, е задръстване. Това важи особено за уличните ключалки. Ключалката е пълна с отломки, прах и мръсотия. Понякога трети страни, небрежни съседи или хулигани, могат да допринесат за запушването на замъка. Резултатът е един и същ – вратата не може да се отвори нито отвън, нито отвътре.

За почистване на механизмите използвайте универсални препарати. Те се справят както с ръждата, така и премахват мръсотията и така може да позволи на ключалката да се завърти. За да използвате, трябва да инжектирате течност в ключалката и да изчакате малко, за да подейства. След това внимателно се опитайте да почистите запушването от вътрешната или външната страна на ключалката през ключалката. След почистване можете да опитате да поставите ключа и да го завъртите.

Заклещена брава

В някои случаи блокирането на заключващия механизъм се дължи на липса на смазване на триещите се метални части на устройството. Опитайте да напръскате машинно масло или грес  през ключалката. След това внимателно поставете ключа и се опитайте да завъртите механизма с люлеещи се движения. Не се препоръчва да правите резки движения.

Ако вратата и фитингите са нови, тогава задръстването на механизма може да се дължи на некачествен монтаж на крилото на вратата.

Ключът е счупен в ключалката

Ако фрагмент от ключ е заседнал в заключващия механизъм, внимателно проверете ключалката. Ако е възможно. Помолете съседите си да използват импровизирани средства и се опитайте да извадите парче ключ с тънки клещи, пинсети или женски пинсети. Когато успеете да хванете ключа с инструмента, трябва леко да го завъртите наляво и бавно да го издърпате.

Допълнителното смазване на механизма с машинно масло значително ще увеличи приплъзването на ключа и шанса чипът да излезе от ключалката.

Ключът е изгубен, как да отворя вратата?

Ако ключът е изгубен, можете да опитате да отворите ключалката с импровизирани средства. Лостовите механизми се отварят с кламери, сгънати под формата на главен ключ. Единият кламер се вкарва в отвора за ключове, който фиксира позицията на лостовете, а вторият с малка кукичка натиска последователно всеки лост, за да намери желаната позиция. Когато всички лостове се подредят в желаната схема, проходът за главния щифт ще се отвори.

Цилиндровите механизми са предимно защитени, поне на предните врати. По-лесно е да пробиете цилиндър с бормашина или да забиете отвертка в него и да завъртите механизма със сила. Също така понякога се използва избиване (или счупване) на цилиндъра. Необходимо е да нанесете точков чук върху изпъкналата част на ларвата над крилото на вратата с чук. Ако ударът е направен правилно, цилиндърът ще се счупи на две части и ще излети от ключалката.

Навременна грижа за фитингите на вратите

Механизмите на вратите, както всички други механизми, изискват периодична поддръжка. Ако усетите, че ключалката започва да се върти лошо, клин, отваря се трудно и т.н., това означава, че скоро ще настъпи ситуация, когато напълно ще се задръсти и ще спре да се отваря.