Историята на древните катинари е много древна, без преувеличение, можем да кажем, че веднага щом човек е имал собственост, той e започва. да измисля начини да за го защити.

И, колкото и да е странно, археологическите доказателства сочат, че от примитивна констипация човек доста бързо се е обърнал към използването на брави. Повечето древни цивилизации се характеризират с използването на катинари.

Особено трябва да се отбележи, че катинари са били използвани от X век, руски занаятчии са известни с производството на заключващи устройства, които са били използвани от цяла Европа. Сега много колекционери „преследват“ тези брави, в страстното желание да попълнят колекцията си с някаква уникална рядкост.

Какви бяха първите катинари?

Първите заключващи устройства с примитивна конструкция са били известни на египтяните, жителите на древен Китай и Вавилон. Тези ключалки са били приспособления за заключване и дори не са имали ключалки. Първите катинари са използвани от древните гърци, механизмът им е блокиран от специални възли, които само собственикът може да развърже. Те са били разположени по такъв начин, че им е било трудно да бъдат срязани с нож, но въпреки това нападателите много често прерязват възела и обират имота от нищо неподозиращия собственик.

В древния Рим вече са използвани напълно перфектни панти, които са направени от метал и имат механизъм за тайна с пружини и щифтове. Богатите патриции заключвали ключалките си с такива брави по време на транспортирането. С падането на Римската империя развитието на ключалката в Европа почти спряло, възобновявайки се много по-късно.

В империята на франките са били използвани катинари. През този период занаятчиите започнали да украсяват своите продукти, по-късно тези умения са значително подобрени, образци на изящна работа на брави, но с най-простите механизми, оцелели до наши дни.

През Възраждането, катинарите бяха истинско произведение на изкуството, както отвън, така и отвътре. Най-сложните механизми, които се отварят от няколко ключове наведнъж, са имали, включително неприятни тайни за нарушители, които биха могли да осакатяват, когато се опитват да разбият заключващото устройство. Отгоре тези брави са били покрити с изящни монограми и други мотиви, изкусно прикриващи ключалките и механичните приспособления.

Някои продукти дори били украсени с благородни метали, което повишило стойността им толкова много, че било подходящо да защити самия замък от крадци.

Стари руски катинари

В Русия ключовият бизнес се развива през 10-ти век. Въпреки това, когато в Европа са се появили брави и надземни ключалки, руските занаятчии предпочитали да правят заключващи устройства с панти.

Руските катинари са много чести, те се използват от почти цяла Европа и много азиатски страни. Такива брави започнали да се окачват на хамбари с брашно много по-късно, първоначално те, както римските, били предназначени да предпазят собствеността когато са на път. Търговците, оборудвайки търговските каравани, задължително вземали със себе си няколко такива механични устройства.

През 19-ти век най-известните ключалки, като Шлейков, Варипаев и Дяков, създават „куфарни” ключалки, които са били много популярни през този период, предназначени да предпазват ръчния багаж. Тези катинари обаче са намерили широко приложение, както в градския, така и в селския живот, поради тяхната ниска стойност.

Обобщавайки, отбелязваме, че древните катинари съществуват много поради факта, че такова заключващо устройство е било известно в много страни по света от древни времена. Всяка култура е въвела свои собствени характеристики в замъците на този дизайн. Някои държави са допринесли много за развитието на нови тайни механизми, които осигуряват надеждността на устройството, докато други са работили в по-голяма степен за техния външен вид. Във всеки случай, за няколко хилядолетия, занаятчиите са осигурили отлично хоби за съвременните колекционери на замъци, за което са им много благодарни.