Какво е Антипаник? Или системата против паника?

Антипаник е заключваща система, която ви позволява да отворите вратата и да излезете (избягате) от стаята по тъмно, в дим, със заети ръце – при всякаква спешност, когато секунди за намиране на дръжката и отключване на вратата може да струва живота на хората. Това е ключалка, която задължително се отваря отвътре и може да се заключва отвън, ако е необходимо, което при нормални условия не създава ни най-малко неудобство за хората.

Може би това е нещо много сложно?

Използването на системата против паника е по-лесно от конвенционалната ключалка, тъй като не е необходимо да се отваря отвътре, просто натиснете напречната греда.

Така че, такава система е трудна за монтиране – имате ли нужда от специални познания?

За да монтирате покритие върху антипаника при обикновена врата, трябва да пробиете една дупка, да затегнете 8 самонарезни винта и да завиете 8 винта и да отрежете напречната греда, за да пасне на вашата врата. Това е всичко!

Ами ако е двойна вратата?

В случай на двукрила врата един собственик може да не се справи с монтажа, но всеки майстор ключар може да се справи безпроблемно.

От какви елементи се състои антипаник системата?

За обикновена врата (едно крило) се състои от 3 елемента: заключваща част на страничното заключване (тя държи и напречната греда) дръжка на напречната греда с интегриран цилиндър (ларва), осигуряваща външен достъп. Ако такъв достъп не е необходим, тогава може да се направи без дръжка.

Какво е “обикновена” врата?

Това се отнася за еднокрила врата с тегло не повече от 200 kg, ширина не повече от 1320 mm (1m 32cm) и височина не повече от 2250 mm (2m 25cm).

Ако вратата е малко по-тясна, тогава напречната греда може да бъде отрязана до желаната дължина. И ако крилото на вратата е много по-широко (дължината на напречната греда е по-малка от 60% от ширината на крилото), тогава по поръчка е възможно да направи напречна греда с дължина 1330 мм.

Ако е двойна вратата? Няма проблем.

На второто крило е монтиран комплект с т. нар. полутаванно заключване, което, работейки заедно с комплекта на основното крило, позволява при необходимост отваряне на всяко крило поотделно или две едновременно.