Почти всеки редовно се оказва в такава житейска ситуация – ръцете са заети с покупки, или с чанти, както и с куфари и други неща.

Заставате пред входната врата и трябва да освободите поне едната ръка, но има толкова много чанти, а отварянето на всички видове дръжки е толкова неудобно, а също и досадно. Но би било хубаво, ако самите врати се отворят директно при вашия подход!

Разбира се, има решение на проблема и има много възможности. Най-вероятно сте минавали многократно през автоматични врати в ежедневието. Най-известните местообитания в наше време са търговските центрове, както и всички видове гари и разбира се летища. От своя страна също е все по-възможно да ги намерите в офис центрове, както и в общински институции. Автоматичните врати ви позволяват значително да увеличите производителността на входната група директно с интензивен човешки поток и на моменти да намалите топлинните загуби, което е изключително важно в климатичните условия на страната ни.

В момента много компании са в състояние да ви предложат най-широкия избор от автоматични врати с различен дизайн: люлеещи се, телескопични, плъзгащи се и въртящи се. Абсолютно всяка от изброените опции се основава на оригинални компоненти и директно хардуер.

Плъзгащи се автоматични врати – това е доста често срещана опция за внедряване на автоматични врати. Има напълно конкретна причина за това – спестява се голямо количество пространство, защото крилото се плъзга по стената и няма нужда да резервирате място, за да се отвори крилото. По същия начин плъзгащото крило няма да може да удари или прещипи някого, за разлика от автоматичното люлеене, което е много важно за обществените институции като всички гари, магазини, както и общински институции.

Принципът на работа на автоматичната плъзгаща се врата се основава на плъзгането на крилото по стената по неподвижни водачи. Съответният сигнал за отваряне се подава от инфрачервен датчик, който сканира определено пространство непосредствено пред самия отвор и в случай на засичане на движение (приближаващо се до всеки човек) вратите се отварят. Когато човек премине, той автоматично се затваря.

Плъзгащите се врати са отлично, както и икономично решение за реализиране на входа на сграда или стая. Основното или необходимо условие за монтаж е наличието на пространство на стената за движение на крилата.

За да се намалят топлинните загуби, те предлагат да инсталирате две врати с вестибюл директно между тях. Ширината на вестибюла трябва да бъде 2-3 метра за целта, така че първата врата, когато човек премине през интериора, да може да заеме затворено положение, преди да се отвори следващата врата. Това дава възможност да се намалят по принцип топлинните загуби и да се предотвратят течове.

Плъзгащата се автоматична врата се отваря чрез сигнал от сензор с помощта на електрическо задвижване. Радарите, инфрачервените сензори (активни и пасивни), контактните постелки и др., Реагиращи на движението на хората в близост до вратата, обикновено служат като сензор. Напоследък се появиха радари, които ясно определят посоката и скоростта на човек с подходящата помощ на две камери, което по принцип елиминира фалшивото задействане на автоматично задвижване на вратата, когато човек просто влезе в зоната на работа на сензор, който се движи, например, успоредно на равнината на отвора. Вратата обаче може да се активира и чрез бутон или реле. Автоматичните врати са оборудвани с фотоклетки, което регистрира присъствието на предмети директно между крилата на вратата и ги държи отворени до отваряне.

Отварянето, както и затварянето на крилата се извършва чрез задвижване, което може да се програмира. Автоматичната плъзгаща се врата може да бъде оборудвана със системи за контрол на достъпа, а от своя страна може да бъде свързана към автоматична пожароизвестителна система за сигнализиране на задвижването в случай на спешна евакуация на хора от помещението. За същите цели се инсталират врати с антипаничен режим. Тези врати са оборудвани с подходящи системи за заключване.